Buiktyfus 

Buiktyfus is een zeer besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door de salmonellabacterie. U kunt buiktyfus krijgen doordat u in aanraking bent gekomen met besmet voedsel. In Nederland is de kans dat u deze ziekte oploopt zeer klein, maar in het buitenland komt u het vaker tegen dan u zou denken. De bacterie is veelal te vinden in Azië in gebieden waar het minder schoon is. Gelukkig bestaat er een buiktyfusvaccinatie die u kan beschermen tegen deze ziekte. 

De buiktyfusbacterie komt voor in de ontlasting van iemand die besmet is. Het virus wordt vervolgens verspreid wanneer het toilet en de handen na niet goed genoeg zijn gereinigd. De verschijnselen van buiktyfus zijn koorts, hoofdpijn, buikpijn.  De ziekte is goed te behandelen. Wanneer u ziek bent geweest en hiervan bent hersteld, dan betekent het niet direct dat u niet meer besmettelijk bent. Het blijft namelijk mogelijk om tot wel vier weken na ziekte andere mensen te besmetten.

Buiktyfus voorkomen

Het is mogelijk om buiktyfus te voorkomen. De beste remedie is een buiktyfus vaccinatie. Daarnaast zijn er aanvullende maatregelen die u kunt treffen. Eenmaal aangekomen op uw bestemming wordt het afgeraden om water uit de kraan te drinken. U kunt beter uit een ongeopende fles water drinken. Verder wordt het afgeraden om voedingsmiddelen te eten waar (andermans) handen aan gezeten hebben. Denk hierbij aan geschild fruit, maar ook aan vlees of vis dat niet goed gaar is. Was regelmatig uw handen, zeker na toiletbezoek.

Wanneer u voor uw reis kiest voor een buiktyfusvaccinatie, dan bent u voor ongeveer 3 jaar beschermd tegen de ziekte. De noodzaak voor een vaccinatietegen buiktyfus is afhankelijk van uw bestemming. Verder kunnen andere factoren, zoals uw gezondheid of duur van de re invloed hebben op de noodzaak voor een buiktyfus vaccinatie.

Bijwerkingen inenting buiktyfus

Bij iedere vaccinatie bestaat er een kleine kans op lichte ziekteverschijnselen, zo ook bij een inenting tegen buiktyfus. De bijwerkingen die u kunt ervaren zijn :

  • hoofdpijn
  • milde koorts
  • flauwvallen, dit is veelal kort na de inenting
  • roodheid op de plek waar u bent geprikt, en het opzwellen en pijnlijk aanvoelen ervan.

Ernstige bijwerkingen komen na tyfusvaccinatie weinig voor. Vaak alleen als u allergisch bent voor de entstof of bijproducten. Ze komen maar heel sporadisch voor en treden eigenlijk ditect na de vaccinatie op als u nog bij de adviseur bent.

Buiktyfus-vaccinatie voordat u op reis gaat

Het is verstandig om een buiktyfus vaccinatie te regelen ruim voordat u vertrekt naar uw vakantiebestemming. Een vaccinatie buiktyfus is weliswaar niet  verplicht, maar in bepaalde landen met een lagere hygiëne standaard wordt dit geadviseerd. Gebieden waar buiktyfus voorkomt zijn India, Bangladesh en veel andere landen in Azië.

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Wilt u zich laten vaccineren?

Maak hier direct een afspraak op een van onze vaccinatie locaties door heel Nederland.

Afspraak maken