Zwangere vrouwen

Als u 22 weken zwanger bent, dan kunt u een kinkhoestvaccinatie halen. Daarom wordt deze vaccinatie ook wel de ‘22 weken prik’ genoemd. Met deze zwangerschap vaccinatie beschermt u uw baby meteen vanaf de geboorte tegen kinkhoest. Ook bent u zelf beschermd tegen de ziekte. Lees op deze pagina meer over de kinkhoestvaccinatie tijdens zwangerschap en over de veiligheid van andere vaccinaties tijdens de zwangerschap. 

Kinkhoest vaccinatie zwangerschap

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen aan waardoor er hoestbuien ontstaan die wel 3 à 4 maanden kunnen duren. Voor baby’s is kinkhoest een ernstige ziekte. Hierdoor kunnen zij het namelijk erg benauwd krijgen en in ademnood komen, een longontsteking oplopen of hersenschade krijgen. Baby’s worden pas ingeënt tegen kinkhoest als zij 2 maanden oud zijn. Gelukkig is er voor vrouwen die 22 weken zwanger zijn een vaccinatie waarmee zij zichzelf en de baby beschermen. 

Waarom een kinkhoestvaccinatie tijdens zwangerschap?

Als u zichzelf laat vaccineren tegen kinkhoest tijdens de zwangerschap, dan gaan de antistoffen via de placenta naar de baby. De eerste maanden na de geboorte is uw baby ook beschermd tegen kinkhoest. De kinkhoestvaccinatie kunt u bij 22 weken zwangerschap halen in combinatie met difterie en tetanus. Dit wordt gezamenlijk de DTP vaccinatie genoemd. Als u de vaccinatie haalt, dan krijgt de baby één prik minder en start het vaccinatieprogramma voor uw baby een maand later. Wilt u meer weten over baby vaccinaties? Klik dan op de link voor meer informatie. 

Hoe werkt de kinkhoest vaccinatie zwangerschap? 

Het kinkhoestvaccin bestaat uit dode kinkhoestbacteriën. U kunt alleen ziek worden van levende bacteriën. Het lichaam reageert er wel op. Na de inenting gaat uw lichaam namelijk antistoffen voor kinkhoest aanmaken. Deze antistoffen bereiken uw baby via de placenta. Zowel u baby als uzelf zijn vervolgens resistent tegen kinkhoestbacteriën. 

Kinhoestvaccinatie zwangerschap bijwerkingen 

Net zoals bij andere inentingen kunt u last krijgen van bijwerkingen. Meestal zijn deze licht van aard en gaan ze vanzelf over. U kunt de volgende bijwerkingen van de kinkhoest vaccinatie ervaren: 

  • Pijn en roodheid rond de injectie
  • Slaperigheid
  • Hoofdpijn
  • Zwelling op de plek van de injectie 

Mag de griepprik tijdens zwangerschap? 

Ja, de griepprik is veilig voor zwangere vrouwen en het ongeboren kind. Zwangere vrouwen die een medische aandoening hebben of behoren tot een bepaalde doelgroep ontvangen een uitnodiging voor de griepprik. Hierdoor lopen zij minder risico om ziek te worden door griep. 

Corona vaccinatie tijdens zwangerschap

Tot nu toe zijn er geen aanwijzingen gevonden dat een corona vaccinatie tijdens de zwangerschap nadelige gevolgen heeft. Toch raden we het corona vaccin op dit moment af voor zwangere vrouwen, omdat er nog te weinig over bekend is. Laat uzelf na de zwangerschap vaccineren. Bent u zwanger geworden tussen de eerste en tweede corona vaccinatie? Wacht dan met de tweede vaccinatie tot na uw zwangerschap. 

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden