Kinkhoest

Een kinkhoestvaccinatie wordt gebruikt ter preventie van de besmettelijke kinkhoest. Deze ziekte wordt ook wel ‘pertussis’ genoemd en wordt veroorzaakt door bacteriën. Bij kinkhoest treden er veelal hoestbuien op die besmettelijk zijn voor andere mensen. Hoewel kinkhoest voor volwassenen relatief ongevaarlijk is, is het voor baby’s wel degelijk iets om voorop te passen. Zij krijgen om die reden dan ook 4 keer een kinkhoestvaccinatie.

Kinkhoestvaccinatie zwangerschap

Na de geboorte van uw baby krijgt hij of zij na 2 maanden de eerste kinkhoestvaccinatie. Om ervoor te zorgen dat uw baby de eerste maanden na geboorte ook beschermd is, wordt geadviseerd om u tijdens uw zwangerschap te laten vaccineren. Hierdoor is uw baby vanaf dag één goed beschermd tegen deze besmettelijke ziekte. U kunt de kinkhoest vaccinatie halen vanaf uw 22e week van de zwangerschap. Om die reden wordt het ook wel de ‘22 weken prik’ genoemd. 

Kinkhoest vaccinatie bijwerkingen

Net zoals bij de meeste vaccinaties zijn er ook bij kinkhoestvaccinaties bijwerkingen die kunnen optreden. Voordat u zichzelf of uw baby laat vaccineren is het altijd verstandig om uzelf te verdiepen in deze mogelijke ziekteverschijnselen. Bij een kinkhoest inenting bestaat er een kans op de volgende bijwerkingen:

  • Hoofdpijn
  • Hangerig
  • Gevoeligheid op de plek waar u geprikt bent: dit kan rood worden en pijnlijk aanvoelen

Daarnaast bestaat er ook een zeer geringe kans dat er een zwaardere bijwerking optreedt. Dit is echter zeer zeldzaam. Indien het toch voorkomt, dan wordt altijd geadviseerd een arts te raadplegen.

Kosten van een kinkhoest vaccinatie 

Wat kost een kinkhoestvaccinatie eigenlijk en wordt het vergoed door uw verzekeraar? Er is sinds het einde van 2019 een nieuwe regeling in werking gegaan waarbij zwangere vrouwen een kinkhoestvaccinatie aangeboden krijgen. Op die manier zijn de baby’s al vanaf hun geboorte goed beschermd tegen deze besmettelijke ziekte. Het kinkhoestvaccin wordt vergoed door het RIVM zolang u tijdens uw zwangerschap de uitnodiging heeft gekregen om deze te ontvangen. Het kan natuurlijk ook voorkomen dat dit niet het geval is. Mocht dit zo zijn, dan kunt u er ook voor kiezen om uw kinkhoestvaccinatie te ontvangen bij de huisarts of GGD.

Let op: in dit scenario zult u wel zelf de kosten moeten dekken.

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Wilt u zich laten vaccineren?

Maak hier direct een afspraak op een van onze vaccinatie locaties door heel Nederland.

Afspraak maken