Reisvaccinaties

In het buitenland kunt u in aanraking komen met infectieziekten die in Nederland niet(meer)voorkomen. In Nederland kennen we het Rijkvaccinatieprogramma waardoor de meeste inwoners van Nederland tegen 12 infectieziekten zijn gevaccineerd.

Als u op vakantie gaat, een zaken- of studiereis gaat maken, of vertrekt om vrijwilligerswerk te doen doet u er goed aan vooraf te informeren of vaccinaties verplicht of aanbevolen zijn voor uw reisbestemming. Zorg dat u goed gevaccineerd en voorbereid aan uw reis begint. Door vaccinatie tegen een infectieziekte kunt u ongemak en teleurstelling voorkomen. Hieronder kunt u zien voor welke reisvaccinaties u bij Vaccinatiewijzer.nl terecht kunt.

Reisvaccinatie afspraak maken

Overzicht reisvaccinaties

vaccinatie afspraak

Hepatitis A

U bent beschermd tegen de infectieziekte hepatitis A, ook wel geelzucht genoemd. Een volledige vaccinatie bestaat uit 2 inentingen met een tussentijd van minstens 6 maanden. Na 1 vaccinatie bent u 1 jaar beschermd. Een tweede vaccinatie beschermt u minsten 30 jaar. U kunt deze vaccinatie last minute halen, maar het beste is minimaal 2 weken voor vertrek.

Meer informatie Meer informatie
vaccinatie afspraak

Hepatitis B

Met een hepatitis B- vaccinatie bent u beschermd tegen een ernstige infectie van de lever die overdraagbaar is door bloed of sperma. In totaal heeft u hiervoor 3 inentingen nodig die verspreid over 7 maanden worden toegediend. Na de injecties bent u levenslang beschermd.

Meer informatie Meer informatie
vaccinatie afspraak

DTP-vaccinatie

Met een DTP- vaccinatie bent u beschermd tegen difterie, tetanus en polio. Als kind heeft u waarschijnlijk de basisvaccinaties al gehad. Dan is 1 vaccinatie voldoende. Na deze injectie bent u weer voor 10 jaar beschermd tegen deze infectieziektes.

Meer informatie Meer informatie
vaccinatie afspraak

Buiktyfus

Na een buiktyfus-vaccinatie bent u 3 jaar lang beschermd tegen buiktyfus. Buiktyfus is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een salmonellabacterie. Hierdoor kunt u vooral darmklachten ervaren.

Meer informatie Meer informatie
vaccinatie afspraak

Gele koorts

Gele koorts is een zeldzame maar ernstige infectieziekte die wordt overgedragen door besmette muggen die voornamelijk overdag steken. Na een gele koorts vaccinatie bent u levenslang beschermd.

Meer informatie Meer informatie
vaccinatie afspraak

Meningokokken

Meningitis is een heftige hersenvliesontsteking die wordt veroorzaakt door een bacterie of virus. Haal de meningitis vaccinatie minimaal 10 dagen voor vertrek. Momenteel wordt de beschermingsduur onderzocht, maar na een vaccinatie bent u in ieder geval voor 5 jaar beschermd.

Lees meer Lees meer
vaccinatie afspraak

Rabiës

Rabiës is een dodelijke infectieziekte die kan worden overgedragen door een beet, krab of een lik van een geïnfecteerd dier. Voor een goede bescherming heeft u 2 injecties nodig. Het beste kunt u 4 weken voor vertrek beginnen met de inentingen.

Lees meer Lees meer
vaccinatie afspraak

Japanse encefalitis

Met een Japanse encefalitis-vaccinatie bent u beschermd tegen het flavivirus dat een ontsteking van de hersenen veroorzaakt. Voor een goede bescherming heeft u 2 injecties nodig. Deze kunt u het beste minimaal 6 weken voor vertrek halen.

Lees meer Lees meer
vaccinatie afspraak

Tuberculose

Er bestaat een vaccin tegen TBC. De vaccinatie geeft geen volledige bescherming tuberculose die wordt veroorzaakt door de tuberculosebacterie. De indicatiestelling en toediening van dit vaccin gebeurt alleen in speciale centra. De adviseur kan u wel adviseren en doorverwijzen.

Lees meer Lees meer

Reisvaccinaties zorgverzekering

Een reisvaccinatie behoort niet tot de basisverzekering. Gaat u veel op reis? Dan kunt u wel kiezen voor een aanvullende verzekering waar reisvaccinaties gedekt worden. Verzekeraars die een aanvullende reisvaccinatie verzekering aanbieden kunnen een aantal voorwaarden hanteren: 

  • Niet alle soorten reisvaccinaties worden vergoed
  • Reisvaccinaties worden alleen vergoed indien een vaccinatieplicht is in het land van bestemming
  • Er geldt alleen een volledige vergoeding bij bepaalde vaccinatiecentra (GGD, reisprik of thuisvaccinatie) en een lagere of geen vergoeding

Moet u een vaccinatieboekje mee op reis?

Veel mensen vragen zich af of zij het vaccinatieboekje mee op reis moeten nemen. Het antwoord daarop is jazeker! Dit boekje geldt namelijk tegelijkertijd als inentingsbewijs die u wellicht bij de douane moet laten zien. Anders zou de douane u kunnen weigeren. Als u toch ziek wordt tijdens de reis, dan kunt u het vaccinatieboekje met uw reisvaccinaties ook laten zien aan het ziekenhuis. 

Over Vaccinatiewijzer.nl

Vaccinatiewijzer is dè informatie autoriteit voor vaccinaties en inentingen. Wij maken diepgaande informatie over alle soorten vaccinaties toegankelijk en beschikbaar voor iedereen die hiermee te maken krijgt.

Altijd in de buurt

Met locaties door heel Nederland is er altijd wel een mogelijkheid om uzelf in de buurt van uw woonplaats te laten vaccineren.

's Avonds en het weekend

Heeft u last minute een vaccinatie nodig? Dan is het bij Vaccinatiewijzer.nl ook mogelijk om u ‘s avonds of in het weekend te laten vaccineren. Veel vaccinaties kunnen nog kort van te worden worden gegeven waardoor een last minute afspraak een ware uitkomst is!

Gecertificeerd door LCR

Vaccinatiewijzer.nl is een LCR erkend vaccinatiecentrum. De minimale eis van zorgverzekeraars om voor een vergoeding in aanmerking te komen is een erkenning van het LCR . Meestal worden de kosten van het consult en de vaccinaties dan ook vergoed.