Hepatitis B 

Hepatitis B is een ontsteking van de lever die ontstaat door besmetting met het hepatitis B-virus. Het is een zeer besmettelijke ziekte dat tot ernstige klachten kan leiden. Maar de besmetting kan ook voorkomen zonder  klachten. De ziekte wordt overgebracht door bloed of door lichaamsvocht dat bloed bevat van iemand die hepatitis B heeft. Maar kan ook bij de geboorte van moeder op kind overgebracht worden of door seksueel contact. Vanaf 2011 worden alle pasgeborenen gevaccineerd tegen hepatitis B. Eerder werd de vaccinatie al aangeboden aan bepaalde bevolkingsgroepen en medewerkers in de zorg. Voor deze groepen is de vaccinatie gratis.

Hepatitis B-symptomen kunnen zijn

  • gebrek aan eetlust
  • koorts
  • vermoeidheid
  • pijn rechtsboven in de buik
  • donker gekleurde urine
  • ontlasting die licht gekleurd is
  • jeuk

De ziekte wordt overgedragen van mens op mens. Ook als iemand geen klachten heeft kan hij de ziekte overdragen.

Hepatitis B-besmetting

Het hepatitis B-virus is een sterk virus. Het kan lang buiten het lichaam overleven; het virus kan in een opgedroogde druppel bloed een een week lang blijven leven. De meeste overdracht vindt plaats door bloed-bloedcontact. Denk hierbij aan prikken aan een gebruikte injectienaald of het gebruiken van een tandenborstel van iemand met bloedend tandvlees. In het gewone dagelijks verkeer is de kans op besmetting echter zeer klein.

In Nederland komt een hepatitis B besmetting minder vaak voor dan in andere landen. Slechts een paar procent van de Nederlanders heeft een besmetting met deze besmettelijke ziekte gehad. Hoewel iedereen de ziekte kan oplopen, komt de ziekte veel vaker voor in niet-westerse landen. Natuurlijk kan je genezen van een hepatitis B-infectie. Maar niet iedereen die hepatitis B heeft gehad wordt helemaal beter. Soms kan de ziekte chronisch worden. Dit is ernstig omdat uiteindelijk levercirrose of leverkanker kan optreden. Wanneer de ziekte wel overwonnen is, is men levenslang beschermd.

Besmetting voorkomen

Een hepatitis B-besmetting kan voorkomen worden als direct contact met besmet bloed vermeden wordt en bij het hebben van seks gebruik gemaakt wordt van een condoom. Naast deze voorzorgsmaatregelen biedt een hepatitis B-vaccinatie ook bescherming tegen dit virus. Wanneer u de verschillende hepatitis B-vaccinaties heeft gehad, dan bent u beschermd voor de rest van uw leven. Het hepatitis-B vaccinatietraject bestaat uit 3 vaccinaties, soms gevolgd door een bloedafname. Deze bloedafname wordt gedaan om te zien of de vaccinaties het gewenste effect hebben gehad en er voldoende bescherming is opgebouwd. Dit is met name belangrijk voor mensen die in de zorg ( gaan) werken.

Het kan zijn dat de opgebouwde bescherming  niet voldoende is, omdat een hepatitis B-vaccinatie niet bij iedereen even goed aanslaat. Mensen met overgewicht, rokers, ouderen en mensen met problemen van het immuunsysteem reageren vaak minder goed op een hepatitis B-vaccinatie.

Mogelijke bijwerkingen hepatitis B-vaccinatie

Bij vrijwel alle vaccinaties kunnen  bijwerkingen optreden. De mogelijke bijwerkingen van een hepatitis B vaccinatie kunnen zijn: hoofdpijn, vermoeidheid en een rode plek op de plaats waar geprikt is. Deze rode plek kan enigszins gezwollen en pijnlijk aanvoelen. Verder bestaat er een zeer kleine kans dat u andere bijwerkingen van de hepatitis B-vaccinatie krijgt. Dit kunnen klachten aan uw maag of darmen zijn, maar er is ook een kans op flauwvallen en uitslag op de huid. De bijwerkingen van deze vaccinatie treden meestal op de dag van de vaccinatie op en zijn binnen 48 uur weer over.

Kosten hepatitis B-vaccinatie 

De kosten van een hepatitis B-vaccinatietraject zijn verschillend en afhankelijk van de aanbieder. Een hepatitis B vaccin kost gemiddeld €50,- per stuk. Hier komen vaak nog consultkosten bovenop. In sommige gevallen vergoedt uw zorgverzekeraar deze vaccinatie (deels). Dit is meestal het geval wanneer u aanvullend verzekerd bent. Neem voor meer informatie hierover contact op met uw zorgverzekeraar. 

Er bestaat ook een combinatievaccin tegen hepatitis A en hepatitis B. Na de volledige serie bent u zowel tegen hepatitis A en -B beschermd. 

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Wilt u zich laten vaccineren?

Maak hier direct een afspraak op een van onze vaccinatie locaties door heel Nederland.

Afspraak maken