Meningokokkenziekte 

Meningokokken ziekte, ook wel bekend als ‘meningitis’ of hersenvliesontsteking, is een ernstige infectieziekte. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie. In Nederland komen 5 soorten meningokokken voor: A, B, C, W en Y. Veel mensen dragen de bacterie bij zich zonder er ziek van te worden. Als het lichaam op een of andere manier in de bloedbaan terecht komt kunnen ernstige verschijnselen optreden. De bacteriën kinnen van mens op mens worden overgedragen via kleine druppeltjes. ( Niezen, zoenen)

Meningitis symptomen

De eerste ziekteverschijnselen bij meningitis zijn vaak griepachtige verschijnselen. De ziekte kan snel erger worden. Onderstaande symptomen zijn signalen van een ernstige infectie:

  • snel opkomende hoge koorts
  • nekstijfheid
  • kleine paarse/rode puntjes onder de huid verschijnen die niet weg te drukken zijn. Dit kan duiden op een bloedvergiftiging, al lijkt het in eerste instantie op een vorm van uitslag. 

Herkent u de bovenstaande symptomen? Raadpleeg dan direct een arts. Het ziekteverloop van meningokokken is namelijk zeer snel.

Meningokokken vaccinatie

Het is mogelijk om uzelf te beschermen tegen de meningokokkenziekte middels een vaccinatie. In 2018 is de meningokokkenvaccinatie ACWY voor kinderen van 14 maanden toegevoegd aan het Rijksvaccinatieprogramma. Er is een inhaalslag geweest voor jeugdigen van 14 jaar. Er is dus een grote groep mensen in Nederland die niet is  beschermd tegen een infectie met meningokokken ACWY. Een vaccinatie is voldoende om bescherming op te bouwen. Voor pelgrims naar Mekka is deze vaccinatie verplicht. De kosten voor een vaccin zijn rond de € 70. 

Er bestaat ook een vaccin tegen besmetting met meningokokken B. Deze vaccinatie valt niet binnen het Rijksvaccinatieprogramma. De verschijnselen en het ziekteverloop is hetzelfde als bij meningokokken ACWY alleen treft deze variant van meningitis meestal kinderen onder de 5 jaar en komt vaker voor in Nederland.

U kunt deze vaccinatie tegen meningokokken B bij huisarts of vaccinatiecentrum krijgen. In de meeste gevallen worden de vaccinaties tegen meningokokken B niet vergoed door de verzekering. Ook niet als u aanvullend verzekerd bent. Er zijn 2 tot 4 injecties nodig om volledige bescherming te krijgen. De kosten van een meningokokken B vaccinatie zijn € 6o per stuk.

Vaccinatie bijwerkingen

Zoals na iedere vaccinatie kunnen bijwerkingen optreden. Lichte bijwerkingen zoals gevoelige inspuitplaats, roodheid, hoofdpijn en lichte koorts komen zelfs heel vaak voor. Ze beginnen op de dag van vaccinatie en zijn na 48 uur meestal weer verdwenen. Een paracetamol kan verlichting geven en een bezoek aan een arts is niet nodig. Ernstige bijwerkingen komen zeer zelden voor en vaak alleen als u allergisch bent voor de entstof of toegevoegde middelen. Een ernstige reactie als shock treedt altijd enkele seconden na de vaccinatie op. U bent dan nog bij de adviseur die uiteraard adequaat weet te handelen.

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Wilt u zich laten vaccineren?

Maak hier direct een afspraak op een van onze vaccinatie locaties door heel Nederland.

Afspraak maken