DTP-vaccinatie

De DTP-vaccinatie biedt bescherming tegen drie verschillende infectieziektes: difterie, tetanus en polio.  De meeste Nederlanders zijn als kind al volledig gevaccineerd tegen deze drie ziekten omdat zij het Rijksvaccinatieprogramma hebben gevolgd. De combinatievaccinatie DKTP (dit is de DTP vaccinatie met een kinkhoest component) is ingevoerd in 1962.  De volledige vaccinatie bestaat uit 3 injecties in het eerste levensjaar plus een vaccinatie in 4e en 9e levensjaar. De bescherming is voor 10 jaar. Wanneer u dus als kind gevaccineerd bent duurt de bescherming tot uw 19e jaar.

Als u de DTP-vaccinatie krijgt wordt u beschermd tegen:

Difterie

Difterie is een zeer besmettelijke ziekte en wordt veroorzaakt door de bacterie Corynebacterium diphtheriae. De ziekte kan van mens op mens worden overgedragen en was vroeger een belangrijke doodsoorzaak bij kinderen. De bacterie scheidt een gifstof af die weefsels kan aantasten. Bij infectie van de luchtwegen kunnen de symptomen zijn:

  • koorts
  • benauwdheid en ademhalingsproblemen
  • verstikking en aantasting van het zenuwstelsel

Gemiddeld treden de eerste difteriesymptomen binnen 2-5 dagen na besmetting op kunnen de symptomen  per persoon verschillen.

Tetanus 

Tetanus, ook wel bekend als ‘kaakklem’ of ‘wondkramp’ wordt veroorzaakt door de bacterie Clostridium tetani. De bacterie is te vinden in vuil dat bijvoorbeeld op straat ligt. Wanneer u geen wonden heeft, loopt u geen gevaar. Zodra u een open wond heeft waar vuil in komt, dan bestaat er een kans op de ziekte. Tetanus kan niet van mens op mens worden overgedragen. De symptomen van tetanus kunnen zijn:

  • hoofdpijn en spierstijfheid in de beginfase
  • spasmen van spieren
  • kramp in gelaatsspieren
  • spasme van het strottenhoofd waardoor zuurstofgebrek kan ontstaan

*Soms is het nodig om na een ernstige verwonding direct tetanus antistoffen toe te dienen die voor directe bescherming zorgen.

Polio 

Polio, ook wel bekend als ‘kinderverlamming’ komt in Nederland vrijwel niet meer voor. Het wordt overgedragen door het poliovirus en kan van mens  op mens overgedragen worden. Nederlanders preventief een polio vaccinatie. Het poliovaccin is in Nederland ingevoerd in 1957.

U kunt besmet raken met dit virus door kleine druppeltjes die zich in de lucht bevinden. Deze druppels zijn verspreid door iemand die reeds besmet is met polio. De ziekte is tevens overdraagbaar door eten of water dat besmet is.

Alle mogelijke bijwerkingen van een DTP-vaccinatie op een rij

Bij een DTP-vaccinatie bestaat, net als bij alle andere vaccinaties, kans op bijwerkingen. Dit zijn doorgaans onschuldige ziekteverschijnselen. De bijwerken geven aan dat de DTP- vaccinatie aanslaat en uw afweersysteem aan het werk is gegaan. De symptomen die u kunt ervaren zijn:

  • pijn op de plek waar geprikt is, dat tevens rood en hard kan worden
  • vermoeidheid (meer dan gebruikelijk)
  • stijfheid van de spier waarin geprikt is
  • griepachtige symptomen
  • flauwvallen
  • uitslag op de huid

Het overgrote deel van de symptomen zijn vrij zeldzaam en onschuldig. Ze treden op de dag van de vaccinatie op en zijn binnen 48 uur weer verdwenen. Blijven symptomen echter aanhouden of worden ze ondraaglijk? Dan kunt u het beste uw arts raadplegen voor een passend advies.

DTP-vaccinatie biedt bescherming

Een DTP-inenting biedt bescherming tegen drie infectieziektes. De prik bevat een onschadelijk gemaakte variant van het virus. Dit wordt toegediend zodat het afweersysteem vervolgens aan de slag gaat. Onderstaand vindt u meer informatie over de verschillende inentingen waar de DTP vaccinatie uit bestaat. Het is niet mogelijk om deze los te krijgen.

Reizen naar het buitenland

In Nederland is het risico op difterie, polio en tetanus relatief laag. In het buitenland kunnen deze ziektes echter nog wel voorkomen, omdat er niet in ieder land een DTP- vaccinatie wordt gegeven. de DTP-vaccinatie wordt bijna voor elk land buiten West-Europa, Australië, Nieuw Zeeland en Noord-Amerika  aanbevolen. Het is daarom belangrijk dat u ruim voor uw vertrek in kaart brengt of u een (aanvullende) vaccinatie nodig heeft.

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Wilt u zich laten vaccineren?

Maak hier direct een afspraak op een van onze vaccinatie locaties door heel Nederland.

Afspraak maken