Tuberculose
Tuberculose (tbc) is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de tuberkelbacterie. Deze bacterie kan na een tijd twee soorten tuberculose veroorzaken: de open en de gesloten vorm. Open tuberculose (longtuberculose) is de besmettelijke vorm. De infectieziekte komt voor in veel landen, maar vooral in Azië, Afrika, Zuid-Amerika en in de landen van de voormalige Sovjet-Unie is de kans op besmetting groot. Vooral in slecht geventileerde ruimtes en op plaatsen waar heel veel mensen dicht op elkaar zijn loopt men risico. De besmetting vindt plaats door het inademen van besmette druppeltjes (niezen, hoesten, zingen) of door het gebruik van ongepasteuriseerde melk. Na besmetting kan het soms heel lang duren voordat er symptomen zijn. Gemiddeld duurt het 2 jaar voordat de eerste verschijnselen zich openbaren. Het is moeilijk te achterhalen op welk moment je de besmetting hebt opgelopen. Symptomen zijn:
- hoesten
- nachtzweten
- voortdurende lichte koorts
- vermagering
Vaccinatie tegen TBC
Er bestaat een vaccin tegen tuberculose. Dat is de BCG-vaccinatie. De vaccinatie wordt door de meeste vaccinatiecentra niet aangeboden. Zij verwijzen u door naar de afdeling tuberculosebestrijding van een GGD.
U kunt natuurlijk wel alle informatie en de adviezen over tuberculose bij een vaccinatiecentrum krijgen.
BCG-vaccin
Het BCG-vaccins is een gevriesdroogd oplosvaccin waarin een levend verzwakte stam van de tuberkelbacterie gemengd wordt met oplosmiddel voor toediening. Het BCG-vaccin wordt al sinds 1920 gebruikt. In Nederland worden alleen risicogroepen gevaccineerd tegen tuberculose.
U kunt na een BCG vaccinatie, net als na ieder andere vaccinatie, last krijgen van bijwerkingen. Het BCG-vaccin kent een typische bijwerking: op de inspuitplaats vormt zich na 4 tot 8 weken een zweertje. Dit geneest vanzelf maar laat een litteken achter. Deze bijwerking is normaal en u hoeft zich daar geen zorgen om te maken.
Reizen zonder BCG-inenting
Wanneer u door de GGD niet gevaccineerd wordt kan het zijn dat u na uw reis nog eens terug moet komen bij de tuberculoseafdeling voor het zetten van een Mantoux. Dit is een inspuiting van een klein beetje vloeistof vlak bij de linker elleboog. Op deze manier wordt getest of iemand in contact geweest is met tuberculose. Maar ook hier kan men u bij een tuberculoseafdeling alles over vertellen.
*Een BCG-vaccinatie biedt geen volledige bescherming tegen tuberculose, maar brengt de kans op infectie terug tot 50%. Het is onbekend hoe lang de werking van het vaccin aanhoudt.