Rabiës 

Rabiës is een ernstige infectieziekte van het zenuwstelsel en de hersenen die wordt veroorzaakt door een virus. Het staat ook wel bekend onder de naam ‘hondsdolheid’. Rabiës begint met grieperigheid. Daarna treden krampen of verlammingen op. Het is een zeer ernstige ziekte waar de meeste mensen aan overlijden. Jaarlijks zijn er wel 60.000 mensen die overlijden aan deze zeer ernstige infectie. In Nederland komt deze ziekte niet voor maar in veel toeristische trekpleisters wel. Lees verder op deze pagina hoe u rabiës oploopt, wat u ertegen kan doen en wat de risicolanden zijn. 

Hoe krijgt u rabiës?

U wordt besmet met rabiës als u wordt gebeten, gekrabd of gelikt door een besmet dier. Zowel wilde dieren als huisdieren honden, katten, apen als vleermuizen kunnen rabiës overbrengen. Maar ook de schattige tamme eekhoorns in Indonesië kunnen rabiës veroorzaken. Het virus dringt binnen via de niet-intacte huid (wondje) of de slijmvliezen. U wordt niet direct ziek. Het virus gaat zich verspreiden en dat kan van 20 tot 90 dagen duren. Na deze incubatietijd treden de eerste verschijnselen op die lijken op een gewone griep.  In de volgende fase zijn de verschijnselen erger en  niet terug te draaien. Het is daarom verstandig gelijk naar het ziekenhuis te gaan als u wordt gebeten of gekrabd.  

Wat zijn de symptomen van rabiës/ hondsdolheid?

De infectie begint meestal met koorts, rillerigheid, hoofdpijn en braken. Deze worden gevolgd door de onderstaande klachten: 

  • problemen met slikken
  • problemen met ademen
  • kramp in spieren 
  • stuipen
  • verlamming
  • soms wordt iemand met rabiës bang voor water

Wanneer een rabiës inenting? 

Wanneer u een inenting voor rabiës moet halen hangt af van waar u naartoe reist, wat u gaat doen, hoe oud u bent en hoelang u in het buitenland verblijft. Het is ook zeer handig om informatie in te winnen over de beschikbaarheid van vaccins en antistoffen tegen rabiës in het deel van het land waar u naartoe gaat. In de meeste landen in Oost-Europa, Azië, Afrika of Latijns-Amerika komt rabiës voor. Daarnaast heeft u een grotere kans om rabiës op te lopen bij bepaalde activiteiten. Bijvoorbeeld tijdens het maken van een fietstocht of wandeltocht door de natuur. Verder kunnen personen die voor hun werk veel in aanraking komen met zoogdieren een verhoogde kans hebben. Ook zullen kinderen een hogere kans hebben doordat zij misschien onbewust (zwerf)dieren zullen aaien. 

Hoe langer u verblijft in een land waar rabiës voorkomt, des te groter de kans dat u een keer gebeten, gelikt of gekrabd wordt door een dier dat besmet is. Als u 3 maanden of langer verblijft in een land waar het risico hoger is om rabiës op te lopen, doet u er zeer verstandig aan om een inenting te halen. Als u vooraf al gevaccineerd bent voor rabiës dan, heeft u na de krab of beet nog enkel twee vaccinaties nodig. Wanneer u geen vaccinatie heeft gehad voor rabiës, dan heeft u antistoffen (RIG) nodig die vaak lastig te verkrijgen zijn. Het is daarom zeer verstandig om een inenting voor rabiës te halen.

Bijwerkingen rabiës inenting

De rabiës inenting zou, net als alle andere vaccinaties, mogelijk bijwerkingen kunnen geven. Deze ontstaan vooral doordat uw afweersysteem denkt dat er sprake is van een infectie. De bijwerkingen zijn dus een signaal dat de rabiës vaccinatie aanslaat. Hieronder hebben we de bijwerkingen voor u op een rijtje gezet: 

  • spierpijn in het lichaamsdeel dat gevaccineerd is
  • roodheid, zwelling en of warmte op de plaats van de injectie
  • grieperig of koortsig gevoel na enkele dagen (meestal 2 tot 3) 
  • algehele malaise 
  • hoofdpijn 

Meestal zijn deze klachten mild en van korte duur en helpt een paracetamol. Mocht het toch langer aanhouden of heftige klachten ervaren, dan adviseren wij om contact op te nemen met uw huisarts. 

Rabiës vaccinatie halen 

Gaat u een reis maken naar Afrika, Oost-Europa, Azië, Zuid- en of Midden-Amerika? Dan doet u er verstandig aan om een rabiës inenting te halen. Er zijn twee vaccinaties nodig voor uw reis.  De kosten van een rabiës vaccin bedragen €79,95 en daarmee bent u levenslang beschermd. Maak direct een afspraak op onze website!

Mocht u gebeten zijn in het buitenland neem dan direct contact op met de alarmcentrale in Nederland.

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Wilt u zich laten vaccineren?

Maak hier direct een afspraak op een van onze vaccinatie locaties door heel Nederland.

Afspraak maken