Chikungunya
Chikungunya, ofwel chikungunyakoorts, is een infectieziekte. Deze ziekte wordt veroorzaakt door het gelijknamige virus dat wordt overgedragen aan mensen door muggen die overdag steken. Deze muggen behoren tot de Aedes familie en komen voornamelijk voor in (sub)tropische gebieden. Denk hierbij aan Afrika, Azië, Centraal- en Zuid-Amerika, de landen in en rondom de Indische Oceaan en het Caribische gebied.
Eenmaal gebeten door een mug van het Aedes geslacht gaat het chikungunya virus zich vermenigvuldigen in de belangrijkste cel van het bindweefsel van de huid (de fibroblast). Vervolgens verspreidt het virus via de bloedbaan naar andere delen van het lichaam. Denk aan de gewrichten, hersenen, lever, milt en de spieren.
Chikungunya virus symptomen
Het chikungunya virus kent een incubatieperiode van 1 tot 12 dagen. Gemiddeld manifesteren de eerste symptomen 3 tot 7 dagen nadat het virus is opgelopen. Chikungunya veroorzaakt doorgaans milde tot ernstige klachten. Daarbij hebben baby’s, volwassenen die aan een andere ziekten lijden en ouderen een vergrote kans op ernstige klachten. Tot deze ziekteverschijnselen van deze infectieziekte behoren:
- Plotseling hoge koorts
- Hoofdpijn
- Huiduitslag
- Spierpijn
- Ernstige gewrichtspijn
- Oogaandoeningen, zoals conjunctivitis
Hoewel de acute symptomen verdwijnen binnen 1 tot 3 weken, kunnen de gewrichtspijnen maanden tot zelfs jaren aanhouden. Tot op heden komen complicaties en sterfgevallen als gevolg van deze infectieziekte relatief weinig voor.
Chikungunya behandeling
Er is geen specifieke behandeling voor deze infectieziekte. Wanneer er verwacht wordt dat er sprake is van infectie met het chikungunya virus, dan wordt de patiënt in kwestie behandeld als een dengue-patiënt. Voor beide infectieziekten bestaat de behandeling namelijk uit het verlichten van de symptomen. Zo wordt er meestal pijnbestrijding voorgeschreven als de ziekteverschijnselen zoals gewrichtspijn ernstig zijn. Omdat er geen specifieke behandeling voor deze infectieziekte is, is voorkomen beter dan genezen.
Maatregelen om chikungunya te voorkomen
Het chikungunya virus wordt overgedragen aan mensen door de beet van muggen die overdag actief zijn. Daarom is de preventie van deze infectieziekte voornamelijk gericht op het voorkomen van muggenbeten. Zo is het aan te raden om bedekkende kleding te dagen zodat de muggen niet bij de huid kunnen. Daarnaast helpt het om de huid in te smeren met muggenwerende middelen op basis van DEET. Hierdoor verkleint u de kans op een muggenbeet en daarmee ook de kans op besmetting met het virus. Ten slotte is het een goed idee om te slapen onder een muskietennet dat geïmpregneerd is met muggenwerende vloeistof.
Is er een chikungunya vaccinatie?
Nee, er bestaat momenteel nog geen vaccinatie tegen deze infectieziekte. Wel zijn er diverse vaccins die zich in een vroeg stadium van de ontwikkelingsfase bevinden. Echter, in een aantal gevallen is de ontwikkeling van een dergelijk vaccin stopgezet. Bovendien is de verwachting dat een vaccin tegen deze infectieziekte komende jaren nog niet beschikbaar zal zijn op klinisch niveau.