Cholera 

Cholera is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de Vibrio cholerea bacterie. Deze bacterie komt voor in brak oppervlaktewater.  U kunt besmet raken met deze bacterie door het eten van besmet voedsel. De bacterie die cholera veroorzaakt komt overigens het meest voor bij schaal- en schelpdieren. Ook kunt u besmet raken door contact met besmette ontlasting. 

De symptomen van cholera

Wanneer u bent besmet met deze infectieziekte, dan kunt u een aantal ziekteverschijnselen ervaren. De incubatietijd voor deze ziekte ligt tussen de 12 uur tot 5 dagen na inname. Gemiddeld kunt u na 2 of 3 dagen al ziekteverschijnselen vertonen. De cholera symptomen die u kunt krijgen zijn: 

  • Overgeven 
  • Diarree (veel, erg dun, geel van kleur en veel vochtverlies)
  • Zeurende buikpijn of druk op de buik (geen buikkrampen)
  • Uitdroging te herkennen aan een snelle pols, holle ogen en een lage bloeddruk.

De behandeling

Voor het herstel van deze infectieziekte moet het vochtgehalte weer op peil gebracht. Wanneer u dus besmet bent met deze ziekte, dan is rehydratatie met schoon drinkwater de oplossing. Daarnaast kan een speciaal zout/suikermengsel genaamd oral rehydration salts (ORS) aangeraden worden tijdens de behandeling.

Cholera vaccin ter preventie

Er is een cholera-vaccin dat alleen beschermt tegen een bepaalde variant van cholera. Deze choleravaccinatie beschermt u in 85% van de gevallen. Het vaccin wordt oraal toegediend in tegenstelling tot veel vaccinaties die door injecties worden toegediend. Omdat deze infectieziekte in Nederland niet of nauwelijks voorkomt en de kans dat u het in een ander land oploopt dusdanig klein is, wordt het niet direct aanbevolen om u hiertegen te beschermen. Mocht u langere tijd in een gebied zijn waar veel besmet water is, zoals een vluchtelingenkamp, dan doet u er verstandig aan de cholera vaccinatie te halen. 

Waar haal ik een cholerastempel?

Mocht u naar een land reizen waar de infectieziekte veelvuldig voorkomt, dan kan het zijn dat u wordt gevraagd naar een ‘cholerastempel’. U kunt voor vertrek een zo’n stempel in uw vaccinatieboekje (gele boekje) laten zetten. Deze stempel kan bij de GGD of op Schiphol gegeven worden. Op deze stempel staat cholera medically not indicated. De stempel is alleen om problemen bij grensposten of controles te voorkomen, is levenslang geldig en geeft aan dat u uit een land komt waar cholera niet voorkomt. 

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden