DKTP

Een DKTP vaccinatie wordt gebruikt om kinderen te beschermen tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio. Gezamenlijk worden deze ziektes afgekort tot DKTP. Dit vaccin wordt in een vast schema toegediend aan kinderen tot 4 jaar oud. U ontvangt vanzelf een uitnodiging van het Rijksvaccinatieprogramma. U kunt vervolgens een afspraak inplannen bij een locatie bij u in de buurt. 

Vaccinatie leeftijd

Waarom wordt de DKTP prik gegeven vanaf 3 maanden? Kinderen krijgen in het eerste levensjaar al drie andere vaccinaties toegediend, onder andere tegen de ziektes die onder DKTP vallen. Er is echter een herhaalvaccinatie nodig voor de DKTP ziektes, omdat de afweer tegen deze ziektes is afgezwakt op het moment dat kinderen 4 jaar oud worden. Bovendien is de DKTP vaccinatie alleen werkzaam bij kinderen die voor hun vierde levensjaar de drie voorgaande vaccinaties succesvol toegediend hebben gekregen. Deze serie is als volgt: DKTP-hib-hepB. 

Mogelijke klachten na een DKTP-vaccinatie

Zoals bij de meeste vaccinaties geldt is er bij een DKTP vaccin kans op een aantal bijwerkingen. De bijwerkingen worden meestal veroorzaakt doordat het afweersysteem overtuigd is dat er een infectie aanwezig is in het lichaam. Bij een DKTP-vaccinatie bestaat de kans op de volgende bijwerkingen:

  • Pijn en/of een rode kleur op de plek waar ingeënt is
  • Vermoeidheid
  • Verminderde eetlust
  • Griepachtige verschijnselen

Verder is er een zeer geringe kans op uitslag op de huid, stuipen of gezwollen lymfeklieren. Neem in dit geval contact op met uw arts voor een passend advies. 

Al met al zijn de DKTP prik bijwerkingen meestal onschuldig. Zo is de pijn en/of rode kleur op de plek van inenting slechts tijdelijk. Verreweg in de meeste gevallen is dat in een aantal dagen weer verdwenen. Wanneer de ziekteverschijnselen echter aanhouden, is het verstandig om een arts te raadplegen. 

DKTP biedt bescherming

Een DKTP houdt kinderen veilig tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio. Omdat het u tegen meerdere ziektes tegelijk beschermt, wordt dit vaccinatie ook wel een ‘combinatievaccin’ genoemd. Met gebruik van deze methode kan er relatief eenvoudig bescherming geboden worden en zijn er weinig prikken nodig om het gewenste resultaat te behalen.

Beschermingsduur DKTP vaccinatie

De DKTP vaccinatie is aan het grootste deel van de mensen die geboren zijn na 1950 toegediend en biedt voor 10 jaar bescherming. De laatste DKTP van deze serie wordt gegeven als een kind 9 jaar is. Het kinkhoestbestandeel is dan weggelaten uit de vaccinatie. Men is dan beschermd totdat men 19 jaar is. Na deze leeftijd dient een DTP-vaccinatie voor elke reis overwogen te worden. Om ervoor te zorgen dat u beschermd blijft, wordt het aanbevolen om iedere 10 jaar een nieuwe DTP vaccinatie te halen. 

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Wilt u zich laten vaccineren?

Maak hier direct een afspraak op een van onze vaccinatie locaties door heel Nederland.

Afspraak maken