HPV 

Wat is HPV? HPV is een afkorting en staat voor ‘humaan papillomavirus”. Er zijn meer dan 1000 verschillende typen HPV virussen. Daarvan zijn de meeste virussen niet gevaarlijk. Helaas zijn een paar soorten wel schadelijk voor de mens, namelijk HPV 16 en HPV 18. Deze typen van het humaan papillomavirus kunnen in het ergste geval kanker veroorzaken. 

Het HPV-virus komt relatief veel voor. Dat is op zich geen probleem: ons lichaam is in staat om binnen een periode van 2 weken het virus op te ruimen. Echter, het komt soms voor dat het virus langdurig aanwezig is in het lichaam. In die gevallen kan er kanker ontstaan. In 2008 werd daarom het HPV vaccinatie voor meisjes geïntroduceerd en komt de HPV-vaccinatie in 2021 in het Rijksvaccinatieprogramma voor jongens. 

Grotere kans op het HPV

Het is mogelijk dat uw lichaam het virus niet zelf kan opruimen. Welke risico’s verhogen de kans op een langdurige aanwezigheid van HPV?

  • Roken
  • Een verminderde weerstand (door bijvoorbeeld medicijnen).
  • Infectie van chlamydia of herpes (SOA’s)
  • Besmetting met meerdere HPV-virussen
  • Veel seksuele partners

HPV vaccinatie

Er is een vaccin ontwikkeld voor de gevaarlijke varianten van HPV die leiden tot kanker. Die HPV vaccinatie geeft geen garantie dat de persoon in kwestie nooit baarmoederhalskanker zal krijgen. Wel is diegene beter beschermd tegen de schadelijke HPV-typen. Om de HPV vaccinatie optimaal te laten werken, krijgen meisjes in het jaar dat ze hun 13de verjaardag vieren een uitnodiging per post. Op deze leeftijd hebben de meeste meisjes nog geen seks gehad en kan de vaccin beter zijn werk doen. 

De HPV vaccinatie wordt twee keer gegeven aan meisjes tussen de 12 en 13 jaar oud. Tussen de vaccins zit een half jaar. Indien een meisje van 15 jaar of ouder alsnog graag de HPV vaccinatie wil, dan moet het vaccin drie keer gegeven worden. De vaccinaties worden gegeven door de GGD of een centrum voor Jeugd en Gezin (afhankelijk per regio) in de bovenarm. 

Bijwerkingen HPV-vaccinatie 

Inmiddels zijn er al meer dan 200 miljoen meisjes en jonge vrouwen gevaccineerd met het HPV vaccin. Er is door verschillende landen onderzoek gedaan naar mogelijke HPV vaccinatie bijwerkingen. Uit alle onderzoeken is gebleken dat elke variant van het HPV vaccin veilig is. Onder jonge meisjes kan een HPV-vaccinatie chronische vermoeidheid veroorzaken.

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Wilt u zich laten vaccineren?

Maak hier direct een afspraak op een van onze vaccinatie locaties door heel Nederland.

Afspraak maken