Waterpokken

Vrijwel alle kinderen in Nederland hebben voor hun vijfde levensjaar waterpokken gehad. Bij gezonde kinderen verloopt waterpokken niet ernstig. 

Symptomen waterpokken

Mocht het zo zijn dat uw kind de waterpokken heeft opgelopen, dan is er in de eerste fase kans op de volgende symptomen:

  • lichte koorts
  • hangerigheid
  • kleine rode bultjes
  • blaasjes die jeuken

Waarom een vaccinatie tegen waterpokken?

Hoewel de ziekte bij jonge kinderen meestal mild verloopt, kunnen andere bevolkingsgroepen meer klachten krijgen en er ernstigere gevolgen aan over houden. Denk aan ouderen, zwangeren en mensen die met jonge kinderen werken. Voor deze groepen is vaccinatie aan te raden. Vaccinatie geeft na 2 keer toedienen een beschermingsgraad van 95%. Deze bescherming geldt dan voor 10 jaar. Er bestaat helaas nog steeds een kans dat u ziek wordt na vaccinatie. Gelukkig is de kans dat u ernstige klachten ervaart een stuk kleiner.

Eventuele bijwerkingen waterpokkenvaccinatie

Zoals bij vrijwel alle verschillende vaccins bestaat er een kans dat u bij een waterpokken inenting relatief milde bijwerkingen kunt krijgen:

  • Pijn en roodheid op de plek waar u bent geprikt
  • Huidafwijking die enigszins lijkt op waterpokken

De bijwerkingen zijn in verreweg de meeste gevallen mild. Mochten de klachten echter aanhouden dan is het altijd verstandig om uw arts te raadplegen voor een passend advies.

Vaccineren tegen waterpokken

Een vaccinatie tegen waterpokken wordt niet vergoed door uw basiszorgverzekering of door het Rijksvaccinatieprogramma. Dit betekent dus dat u zelf de kosten draagt. Neem voor meer informatie hierover contact op met uw huisarts, de GGD of het RIVM.

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Wilt u zich laten vaccineren?

Maak hier direct een afspraak op een van onze vaccinatie locaties door heel Nederland.

Afspraak maken