Kom ik met mijn gele vaccinatieboekje de kroeg in?

 Als je naar een café of restaurant wil, moet je vanaf 25 september een coronatoegangsbewijs laten zien. Als je als gevaccineerde de CoronaCheck-app niet kan of wil gebruiken, lijkt het gele vaccinatieboekje een goed alternatief. Maar is na invoering van de coronapas nog steeds geen geldig vaccinatiebewijs, zegt het ministerie van Volksgezondheid in gesprek met NU.nl. Sinds juni zetten de GGD’s een stempel in de gele inentingsboekjes. Binnen de Europese Unie zijn er een aantal landen die het boekje accepteren als vaccinatiebewijs, nadat bleek dat veel mensen vast wilden houden aan papier. Binnen Nederland heb je er echter weinig aan. Het boekje is namelijk niet aangemerkt als officieel bewijs.

Volgens het ministerie heeft dat onder meer te maken met de fraudegevoeligheid van het document. In de CoronaCheck-app kan er meer informatie worden opgenomen, bijvoorbeeld dat ná besmetting, één prik voldoende is. Zonder smartphone kunnen gevaccineerden via de CoronaCheck-website een papieren coronapas aanvragen. Wie geen DigiD, smartphone of computer heeft, kan een coronabewijs op papier toegestuurd krijgen. Hiervoor kun je de helpdesk van CoronaCheck bellen via het telefoonnummer 0800-1421.

 

Afgelopen zomer run op gele boekje

Veel mensen wilden hun vaccinatie registreren in het gele boekje bleek afgelopen zomer. Echter mochten GGD ’s zelf beslissen of ze een vaccinatie bijschreven. Hierdoor kwam het soms voor dat mensen die vroegen of het vaccin bijgeschreven kon worden nul op het rekest. Er bestond een run op de gele boekjes, nadat de GGD had besloten om op elke vaccinatielocatie te stempelen. Bij de Bruna belandde het gele boekje in de bestsellertop 100 en er gingen zeker honderdduizenden exemplaren over de toonbank.