Griep

Het influenzavirus, ofwel griepvirus, veroorzaakt de griep. Hoewel in de volksmond ‘griep’ wordt gebruikt voor diverse ziekteverschijnselen, is griep officieel een besmettelijke ziekte van de luchtwegen. Omdat deze ziekte doorgaans in de winter voorkomt, wordt dit ook wel het griepseizoen genoemd. Verder is het goed om te weten dat er verschillende soorten griepvirussen zijn. Hierdoor kunt u de griep telkens weer opnieuw krijgen. Om ernstige ziekteverschijnselen te voorkomen kunt u een griepvaccinatie halen.

Symptomen van griep

Wanneer u besmet bent geraakt met het influenzavirus, dan raakt het slijmvlies in uw luchtwegen ontstoken. Dit leidt regelmatig plots tot de volgende symptomen:

  • Droge hoest
  • Heftige spierpijn 
  • Hoofdpijn
  • Keelpijn
  • (Hoge) koorts
  • Vermoeidheid

Volledig herstel van de griep duurt doorgaans 1 tot 3 weken. Hoewel de ziekteverschijnselen vrij onschuldig zijn, bestaat er een kans dat de griep leidt tot longontsteking en/of ernstige benauwdheid. Dit gebeurt veelal bij mensen met een chronische ziekte en ouderen.

Waarom griepvaccinatie?

Na het ontvangen van de griepprik maakt het lichaam afweerstoffen aan die het griepvirus stoppen. Door deze vaccinatie op tijd te nemen wordt de kans aanzienlijk kleiner dat u griep krijgt. Deze kans kan echter niet volledig uitgesloten worden. Mocht u onverhoopt toch ziek worden? Dan verloopt de ziekte een stuk minder heftig, aangezien er al afweerstoffen in uw lichaam aanwezig zijn dankzij de griepvaccinatie.

Griepvaccinatie: wel of niet voor u?

De griepprik is gratis voor alle kinderen en volwassenen waarvan wordt verwacht dat zij ernstig ziek zullen worden wanneer ze deze ziekte oplopen. Onder deze groep vallen onder andere mensen vanaf 60 jaar en mensen met longklachten, hartklachten, diabetes, nieraandoeningen. Ook mensen met een minder goede resistentie tegen infecties komen in aanmerking voor het vaccin. Twijfelt u of u de griepvaccinatie wel of niet nodig heeft? Neem dan contact op met uw huisarts voor een passend advies. 

Voorrang voor 60+’ers

Er wordt voorrang verleend aan mensen van 60 jaar of ouder, omdat deze groep gezien hun leeftijd over een minder sterk afweersysteem beschikken. Daarbij is het belangrijk dat de griepvaccinatie tussen half oktober  en half november wordt gegeven. Ook als u op dat moment geen klachten heeft, is het belangrijk dat u zich preventief laat vaccineren.

Griepvaccinatie kopen

Indien u niet voldoet aan de vereisten om een gratis griepvaccinatie te krijgen, dan kunt u als alternatief zelf een griepprik kopen. Dit kunt u zelf regelen bij uw huisarts. Vervolgens krijgt u een recept van de arts voor een griepvaccinatie. Deze kunt u afhalen bij de hypotheek. In dit scenario bent u zelf verantwoordelijk voor de gemaakte kosten, inclusief die van de huisarts. In sommige gevallen kunt u de griepvaccinatie kosten declareren bij uw zorgverzekeraar of werkgever. Neem voor meer informatie hierover contact op met de betrokken partijen.

Voor- en nadelen griepvaccinatie

Uzelf inlezen over de risico’s griepvaccinatie alvorens het vaccineren is altijd verstandig. Zo komt u niet voor onverwachte verrassingen te staan. Zoals bij alle vaccinaties kunnen er bij een griepvaccinaties bijwerkingen optreden. Deze zijn in de meeste gevallen mild. De verwachte bijwerkingen die u kunt ervaren zijn als volgt:

  • Pijn en roodheid op de plek waar de prik is gegeven
  • Milde koorts
  • Spierpijn
  • Hoofdpijn
  • Verminderde energie

Het is niet mogelijk dat u van de griepvaccinatie daadwerkelijk de griep krijgt. Er bestaat ook een zeer kleine kans op zwaardere bijwerkingen. Mocht dit wel gebeuren, dan kunt u het beste uw arts raadplegen. 

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden