Hoogteziekte

Wat is hoogteziekte? Hoogteziekte ontstaat door een gebrek aan zuurstof en is een signaal van het lichaam om niet hoger te gaan. Doorgaans komt deze ziekte voor bij te snelle stijgingen naar hoogtes boven de 2500 meter. Dit vertaalt zich in een stijging van meer dan 300 meter per dag. Bij hoogtes vanaf 2500 meter is er minder zuurstof in de lucht. Daarom heeft uw lichaam tijd nodig om zich hierop aan te passen. Wanneer u dit signaal van uw lichaam negeert, dan kunt u uiteindelijk diverse klachten ervaren. 

Er zijn 3 vormen van hoogteziekte te onderscheiden. Zo kunt een lichte vorm krijgen. Daarbij kampt u voornamelijk met hoofdpijn. Bij milde hoogteziekte ervaart u naast hoofdpijn ook klachten zoals misselijkheid, braken en kortademigheid. Bij ernstige gevallen van deze ziekte verergeren de hoofdpijn en kortademigheid. Hierdoor voelt u zich steeds slomer en in het ergste geval kunt u buiten bewustzijn raken.

Hoogteziekte symptomen

In hoeverre u last krijgt van deze ziekte, is vooraf niet te zeggen. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld al gauw last van hoogteziekte en anderen veel minder snel of zelfs bijna niet. De reden hiervoor is onbekend. Daarom is het extra belangrijk om goed te letten of u verschijnselen van deze ziekte vertoont. U herkent hoogteziekte aan de volgende symptomen:

  • Gebrek aan eetlust
  • Hoofdpijn
  • Kortademigheid
  • Misselijkheid
  • Slecht slapen

Negeert u deze signalen van uw lichaam en gaat u verder met de klim? Als u nog hoger gaat, dan kunnen de volgende hoogteziekte symptomen manifesteren:

  • Moeite met praten
  • Verwarring
  • Wankelheid

Gaat u door met het stijgen in een rap tempo? Dan kunt u in het ergste geval bewusteloos raken als gevolg van deze ziekte. 

Hoogteziekte behandeling

U loopt hoogteziekte op omdat er minder zuurstof in de lucht zit. Vanaf 2000 meter moet uw lichaam daardoor harder werken. Zo ademt u op deze hoogtes dieper en moet uw lichaam meer rode bloedcellen aanmaken. Bij hoogtes boven de 3000 meter gaat uw hartslag vervolgens omhoog. De beste behandeling voor deze ziekte is dan ook om rust te nemen. Zo geeft u uw lichaam de kans om zich aan te passen aan de nieuwe situatie.

Het is belangrijk om hoogteziekte niet te onderschatten: wanneer u er last van heeft, dan kan het ernstig verlopen. Meld daarom gelijk bij de reisleider als u symptomen van deze ziekte ervaart. Daarnaast moet u niet verder stijgen en rust nemen. Slaap daarnaast niet op grotere hoogtes dan waar u op het moment bent wanneer u hoogteziekte verschijnselen vertoont. Wanneer de klachten niet afnemen en alleen maar erger worden, dan moet u zo snel mogelijk afdalen.

Preventie hoogteziekte

Uiteraard zijn er maatregelen die u kunt treffen om deze ziekte en symptomen te voorkomen. Voor preventie van hoogteziekte is het volgende aan te raden:

  • Reis niet in één keer boven de 2500 meter. Daarbij is het beter om de eerste nachten te spenderen tussen de 1500 en 2500 meter.
  • Eenmaal op een hoogte boven de 2500 meter is het advies om niet sneller te stijgen dan 300 meter per dag.
  • Wanneer u meer wilt stijgen per dag, dan is het verstandig om ‘s nachts lager te slapen.
  • Neem een paar dagen rust zodat uw lichaam kan acclimatiseren op de nieuwe hoogte. Daarbij geldt; hoe hoger u gaat, hoe meer dagen rust u moet nemen.
  • Drink genoeg water. Als uw urine lichtgekleurd blijft, dan drinkt u voldoende water.
  • Vermijd zware inspanningen op de eerste dagen.
  • Gebruik geen alcohol of slaapmiddelen.

Heeft u een hoog risico om last te krijgen van deze ziekte? Dan is het mogelijk dat uw arts hoogteziekte medicatie voorschrijft ter preventie. Zo kan acetazolamide het acclimatiseren van uw lichaam op de nieuwe hoogte bevorderen. Hetzelfde medicijn wordt soms tevens ingezet als behandeling van deze ziekte.

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden