Cambodja 

Cambodja, officieel het Koninkrijk Cambodja, is een land in Zuidoost-Azië. Het ligt ingeklemd tussen Laos in het noorden, Thailand in het noordwesten en Vietnam in het oosten en zuidoosten. Het westen van Camcodja grenst aan zee. Cambodja leent zich voor strandvakanties en avontuur.  Bent u van plan om dit indrukwekkende land te bezoeken? Dan moet u een geldig paspoort en mogelijk een visum meenemen. Naast deze belangrijke papieren kunt u tevens Cambodja vaccinaties overwegen.

Zijn er verplichte Cambodja inentingen?

Voor een reis naar Cambodja zijn de volgende vaccinaties verplicht:

Gele koorts 

Voor een bezoek aan Cambodja is een gele koorts vaccinaties niet verplicht. Wel wordt aan de grens een geldig bewijs van gele koorts vaccinatie gevraagd als u reist vanuit een gele koorts land of in transit bent geweest voor meer dan 12 uur in een zo’n land. De vaccinatie tegen gele koorts is pas na 10 dagen beschermend. Zorg dat u de vaccinatie dus op tijd laat zetten.

Aanbevolen vaccinaties voor Cambodja

Onderstaande inentingen zijn de vaccinaties die worden aangeraden voor iedere reiziger buiten West-Europa. Bespreek uw reisplannen nauwkeurig met uw arts om ervoor te zorgen dat u zo goed mogelijk beschermd op reis gaat. 

DTP-vaccinatie

Voor vrijwel alle reizen wordt aangeraden om de DTP- vaccinatie te halen. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. In Nederland komen deze ziektes gelukkig nauwelijks voor. De DTP-vaccinatie valt sinds 1950 binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Iedere inwoner van Nederland krijgt deze vaccinaties aangeboden in de eerste levensjaren. De laatste vaccinatie DTP wordt op 9-jarige leeftijd gegeven en beschermt 10 jaar. Wanneer u een herhaalvaccinatie krijgt bent u weer 10 jaar beschermd.

Hepatitis A-vaccinatie

Ook de hepatitis A- vaccinatie wordt aanbevolen. Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus.  Het virus verspreidt zich via ontlasting, besmet voedsel en drinkwater. Wanneer u tijdens uw reis in gebieden komt waar de hygiëne niet optimaal is loopt u risico op een besmetting met hepatitis A. De hepatitis A- vaccinatie kan u beschermen tegen deze ziekte. De vaccinatie bestaat uit twee injecties. De eerste vaccinatie geeft u 1 jaar bescherming. De tweede beschermt u tegen hepatitis A voor 30 jaar. De tweede vaccinatie kan pas 6 maanden na de eerste vaccinatie gegeven worden.

Persoons- en reisgebonden Cambodja vaccinaties

Bovenstaande inentingen zijn niet de enige die aanbevolen worden voor een reis naar Cambodja. Tijdens een gesprek met uw behandelende arts kunt u specifieke informatie over uw reis bespreken. Op basis van die informatie kunt u aanvullende inentingen aanbevolen krijgen. Dit worden dan ook persoons- en reisgebonden vaccinaties genoemd. 

Als u naar Cambodja gaat reizen, dan kan uw arts de aanvullende vaccinaties adviseren voor de volgende ziektes:

  • bof, mazelen en rodehond (BMR)
  • buiktyfus
  • hepatitis B
  • tuberculose (TBC)
  • rabiës
  • Japanse encefalitis

Overige gezondheidsrisico’s in Cambodja

Reist u naar Cambodja? Houdt dan rekening met de volgende gezondheidsrisico’s:

Reizigersdiarree    

Vaak krijgen reizigers te maken met diarree. Dit komt niet altijd door besmetting met bacterie of virus maar kan ook veroorzaakt worden door vermoeidheid, de reis of de verandering van voedsel. Drink voldoende water (uit flessen) omdat diarree uitdroging kan veroorzaken. Bij ernstige diarree is het aan te raden diarreeremmers te gebruiken. Zorg dat u die uit Nederland meeneemt

Overdraagbare ziektes door muggen

In Cambodja komen bepaalde muggensoorten voor waarvan bekend is staan dat ze ziektes overdragen aan mensen. Denk hierbij aan dengue, chikungunya en zika. Voor veel van deze besmettelijke infecties zijn geen vaccinaties beschikbaar. Daarom is het aan te raden om te investeren in anti-muggenproducten zoals een klamboe en een anti-muggenspray met DEET. In Loas, met name in het stroomgebied van de Mekong komt malaria voor. Ook tegen malaria bestaat (nog) geen vaccin. Bespreek met de adviseur of arts welke middelen u moet gebruiken in Cambodja.

In stilstaand zoetwater kan ook een waterslak voorkomen die de ziekte schistosomiasis kan veroorzaken. Laat u hierover informeren tijdens het adviesgesprek.

Malaria

In grote delen van Cambodja komt het hele jaar malaria voor. Er bestaat geen vaccinatie tegen malaria. Afhankelijk van uw leeftijd of gezondheidstoestand kan uw arts of adviseur overwegen antimalariamiddelen voor te schrijven. Geef in het adviesgesprek aan waar uw reis precies naar toe gaat.

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op een van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken