Chili 

Chili, officieel de Republiek Chili, is een land in Zuid-Amerika met als buurlanden Peru, Bolivia en Argentinië. Het ligt ingeklemd tussen de Grote Oceaan en de Andes. De hoofdstad is Santiago, het parlement zetelt in Valparaíso. Het land maakt ook aanspraak op een stuk van Antarctica. Bent u van plan dit indrukwekkende land te bezoeken? Dan moet u een geldig paspoort meenemen. Dit moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij terugkomst in Nederland. U hoeft voor Chili geen visum aan te vragen. Naast uw reisdocumenten kunt u Chili vaccinaties overwegen.

Zijn er verplichte Chili inentingen?

Nee, er zijn geen inentingen verplicht om de Chili te bezoeken. Wel wordt aangeraden  vaccinaties te overwegen. Een arts of adviseur kan deze op basis van uw gezondheidssituatie en de aard en duur van uw reis, de omstandigheden waarin u daar verblijft de vaccinaties aanbevelen.

Aanbevolen Chili vaccinaties

De vaccinaties  die voor Chili zijn aanbevolen, zijn in het algemeen vaccinaties  die voor bijna alle reizen worden geadviseerd. Bespreek uw reisplannen tijdig met arts of adviseur goed om ervoor te zorgen dat u optimaal beschermd op reis gaat. De onderstaande vaccinaties worden regelmatig aangeraden aan alle reizigers die voor een periode in dit prachtige land verblijven.

DTP 

Het DTP-vaccin beschermt tegen de ziektes difterie, tetanus en polio. Deze ziektes komen in Nederland nauwelijks meer voor omdat de meeste inwoners gevaccineerd zijn middels het RVP.  De laatste vaccinaties DTP wordt op 9-jarige leeftijd gegeven en beschermt 10 jaar. Mocht de laatste vaccinatie DTP langer dan 10 jaar geleden zijn dan si het dringende advies deze vaccinatie voor uw reis te gaan halen.

Hepatitis A 

Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus. Hepatitis A wordt overgerdagen door contact met, door ontlasting besmet voedsel  of drinkwater. De vaccinatie bestaat uit twee delen. De eerste vaccinatie geeft bescherming voor een jaar. Na de tweede vaccinatie, minimaal zes maanden na de eerste, bent u beschermd tegen hepatitis A voor 30 jaar.

Rabiës vaccinatie

Als u langere tijd in  Chili gaat reizen, dan kan uw arts aanvullende vaccinaties adviseren voor de ziekte rabiës, ook wel hondsdolheid genoemd. Hondsdolheid is een zeer ernstige ziekte die wordt veroorzaakt door een virus en leidt vrijwel altijd  tot de dood. Afhankelijk van uw reis kan hiervoor dus een inenting aanbevolen worden. De vaccinatie tegen rabiës bestaat uit 2 prikken.

Overige gezondheidsrisico’s in Chili

Niet voor alle ongemakken en gezondheidsrisico’s verbonden aan het reizen naar Chili zijn vaccinaties beschikbaar. Een voorbeeld hiervan is reizigersdiarree. Diarree kan plotseling opkomen en mogelijk voor uitdroging kan zorgen. Drink geen water uit de kraan maar uit een gesloten fles en eet geen rauw voedsel. Zo kunt u de kans op reizigersdiarree in Chili aanzienlijk verminderen. Het is ook verstandig om stopmiddelen tegen diarree mee te nemen.

Overdraagbare ziektes door muggen

In bepaalde gebieden van Chili kunnen muggen voorkomen die overdraagbare ziektes met zich meebrengen. Hierbij kunt u denken aan zika, chikungunya en/of dengue. Voor deze door muggen overdraagbare ziektes is geen vaccinatie beschikbaar. Om uzelf te beschermen tegen muggen is het aan te raden om anti-muggenproducten zoals een klamboe en anti-muggenspray met DEET aan te schaffen.

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op een van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken