Nicaragua

Nicaragua, officieel de Republiek Nicaragua, is een land in Centraal-Amerika dat in het noorden grenst aan Honduras, in het zuiden aan Costa Rica, in het westen aan de Grote Oceaan en in het oosten aan de Caribische Zee. De hoofdstad en grootste stad van het land is Managua. De noodzaak tot sommige vaccinaties kan afhankelijk zijn van meerdere factoren, zoals de verblijfsduur en uw gezondheidssituatie. Raadpleeg uw arts indien u niet zeker bent over de noodzaak tot bepaalde inentingen voor Nicaragua.

Verplichte inentingen Nicaragua

Voor een reis naar Nicaragua zijn de volgende vaccinaties verplicht:

Gele koorts 

Voor een bezoek aan Nicaragua is een gele koorts vaccinaties niet verplicht. Wel wordt aan de grens een geldig bewijs van gele koorts vaccinatie gevraagd als u reist vanuit een gele koorts land of in transit bent geweest voor meer dan 12 uur in een zo’n land. De vaccinatie tegen gele koorts is pas na 10 dagen beschermend. Zorg dat u de vaccinatie dus op tijd laat zetten.

Aanbevolen inentingen

De inentingen voor Nicaragua zijn de vaccinaties die worden aangeraden voor iedere reiziger buiten West-Europa. Bespreek uw reisplannen nauwkeurig met uw arts om ervoor te zorgen dat u zo goed mogelijk beschermd op reis gaat. 

DTP- vaccinatie

Voor het reizen wordt aangeraden om de dtp-vaccinatie te halen. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. In Nederland komen deze ziektes gelukkig nauwelijks voor. De DTP-vaccinatie valt sinds 1950 binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Iedere inwoner van Nederland krijgt deze vaccinaties aangeboden in de eerste levensjaren. De laatste vaccinatie DTP wordt op 9-jarige leeftijd gegeven en beschermt 10 jaar Wanneer u een herhaalvaccinatie krijgt bent u weer 10 jaar beschermd.

Hepatitis A-vaccinatie

Ook de hepatitis A- vaccinatie wordt aanbevolen. Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus.  Het virus verspreidt zich via ontlasting, besmet voedsel en drinkwater. Wanneer u tijdens uw reis in gebieden komt waar de hygiëne niet optimaal is loopt u risico op een besmetting met hepatitis A. De hepatitis A- vaccinatie kan u beschermen tegen deze ziekte. De vaccinatie bestaat uit twee injecties. De eerste vaccinatie geeft u 1 jaar bescherming. De tweede beschermt u tegen hepatitis A voor 30 jaar. De tweede vaccinatie kan pas 6 maanden na de eerste vaccinatie gegeven worden.

Aanvullend advies en persoonsgebonden Nicaragua vaccinaties

De vaccinaties voor de ziektes in dit overzicht zijn persoonsgebonden. Twijfelt u of vaccinatie nodig is; kies voor zekerheid en laat u bij twijfel altijd adviseren door uw arts.

Hepatitis B vaccinatie

Als u langer dan 3 maanden in Costa Rica blijft kan het verstandig zijn om gevaccineerd te worden tegen hepatitis B. Om volledig beschermd te zijn tegen deze ziekte dient u drie injecties te krijgen. De injecties worden verdeeld over 5 maanden. Na succesvolle vaccinatie bent u beschermd voor de rest van uw leven. Raadpleeg uw arts voor een advies dat past bij uw situatie.

Rabiës vaccinatie

Rabiës ook wel hondsdolheid genoemd komt voor bij zoogdieren en is overdraagbaar door een beet of lik van een besmet dier. Het best kunt u contact met dieren (zwerfhonden) vermijden. Mocht u al op voorhand denken dat contacten met dieren onvermijdelijk zullen zijn, overweeg dat een vaccinatie tegen rabiës. Leg deze vraag voor tijdens uw gesprek met arts of adviseur. Bescherming tegen rabiës is, ook na vaccinatie, nooit 100 %.   Bespreek ook de maatregelen die u moet nemen als u toch onaangenaam contact hebt gehad met een besmet dier.        

Malaria in Nicaragua

In tegenstelling tot Nederland komt in Nicaragua in bijna het gehele land malaria voor. Deze ziekte wordt overgebracht door muggen. Er bestaat geen vaccinatie tegen malaria. In sommige gevallen wordt geadviseerd antimalariamiddelen te slikken. In andere gevallen volstaat het om preventieve middelen, zoals muggenspray met DEET te gebruiken. Aanvullend is het verstandig om bedekkende kleding te dragen en te slapen onder een klamboe.

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op een van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken