Indonesië

Gaat u op reis naar Indonesië? Dan is het goed om van tevoren te bekijken welke vaccinaties voor Indonesië verplicht zijn of welke er worden geadviseerd voor u op reis gaat. Het prachtige Indonesië is gelegen in Zuidoost-Azië en bestaat voor een groot deel uit veel verschillende eilanden. De meest bekenden eilanden zijn Java, Sumatra, Bali en Lombok. Met het tropische weer is het land een favoriet onder de toeristen. Het land is enorm veelzijdig, en eigenlijk alles is aanwezig. Van prachtige stranden, tot aan de natuurlijke jungle en de rijke historie die in het land aanwezig is. Naast alle voordelen van het land, gaan de tropische temperaturen ook gepaard met ziektes. Buitenlanders zijn hier vaak niet tegen bestemd. Daarom is het maar al te belangrijk om de juiste vaccinaties te halen voor u op reis gaat. 

Welke vaccinaties zijn nodig voor Indonesië?

Als u naar Indonesië reist is het verstandig om een aantal vaccinaties te halen om ziektes te voorkomen. 

Verplichte vaccinatie Indonesië

Veel vaccinaties worden aanbevolen voor een reis naar Indonesië maar er is ook één vaccinatie echt verplicht. De vaccinatie voor de gele koorts is verplicht wanneer u uit een land komt waar deze ziekte aanwezig is. In Nederland komt geen gele koorts voor. Maar bent u op doorreis dan bestaat er een kans dat deze vaccinatie wel verplicht moet zijn. 

Aanbevolen vaccinaties voor de reis naar Indonesië

Onderstaande inentingen zijn de vaccinaties die worden aangeraden voor iedere reiziger buiten West-Europa. Bespreek uw reisplannen nauwkeurig met uw arts om ervoor te zorgen dat u zo goed mogelijk beschermd op reis gaat. 

DTP-vaccinatie

Voor vrijwel alle reizen wordt aangeraden om de DTP-vaccinatie te halen. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. In Nederland komen deze ziektes gelukkig nauwelijks voor. De DTP-vaccinatie valt sinds 1950 binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Iedere inwoner van Nederland krijgt deze vaccinaties aangeboden in de eerste levensjaren. De laatste vaccinatie DTP wordt op 9-jarige leeftijd gegeven en beschermt 10 jaar. Wanneer u een herhaalvaccinatie krijgt bent u weer 10 jaar beschermd.

Hepatitis A-vaccinatie

Ook de hepatitis A-vaccinatie wordt aanbevolen. Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus.  Het virus verspreidt zich via ontlasting, besmet voedsel en drinkwater. Wanneer u tijdens uw reis in gebieden komt waar de hygiëne niet optimaal is loopt u risico op een besmetting met hepatitis A. De hepatitis A- vaccinatie kan u beschermen tegen deze ziekte. De vaccinatie bestaat uit twee injecties. De eerste vaccinatie geeft u 1 jaar bescherming. De tweede beschermt u tegen hepatitis A voor 30 jaar. De tweede vaccinatie kan pas 6 maanden na de eerste vaccinatie gegeven worden.

Andere aanbevolen vaccinaties voor langer verblijf in Indonesië zijn vaccinaties tegen rabiës ( hondsdolheid), hepatitis B en Japanse encephalitis.

Aanbevolen reisartikelen als u naar Indonesië reist 

Naast dat u de vaccinaties voor Indonesië haalt, bestaat er altijd nog een kans dat u ziek wordt op vakantie. Er is daarom een aantal artikelen die altijd handig zijn om mee op reis te nemen. Vaak krijgen reizigers last van diarree. Drink daarom voldoende water uit flessen en neem daarom ORS (Oral Rehydration Solutions); dit voorkomt uitdroging bij extreem vochtverlies. Verder zijn er veel insecten aanwezig op Bali, dus DEET en andere insectenwerende middelen is erg handig om in de koffer of backpack te stoppen. 

Malaria

Malaria komt in heel in Indonesië voor behalve op Bali. Voor de meeste eilanden, ook voor de zo geliefde Gili eilanden volstaat goede muggenwerende middelen of een noodbehandeling maar voor de eilanden ten oosten van Lombok wordt het slikken van antimalariamiddelen sterk aanbevolen? Bespreek uw reisplan dan samen met uw arts voor een persoonlijk vaccinatieadvies. 

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op een van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken