Australië

Australië is een land op het zuidelijk halfrond dat bestaat uit het vaste land en een aantal eilanden. Het grootste deel van het land bestaat uit woestijn. Australië wordt ook wel ‘Down Under’ genoemd (het land daar beneden) dat verwijst naar de ligging op het zuidelijk halfrond. In Australië zijn de seizoenen tegengesteld aan die van ons. Dat betekent bijvoorbeeld dat Kerst in Australië in de zomer valt. In Australië komen meerdere klimaatzones voor; het midden heeft een woestijnklimaat, het zuidenwesten heeft een subtropisch klimaat en Tasmanië heeft een gematigd klimaat. Dat is natuurlijk te zien aan de flora en fauna van deze gebieden. Woestijn, tropisch regenwoud, rotsformaties, diepe kloven en enorme wijngaarden. Alles is te vinden in dit grote land. Ontmoet daar krokodillen, schildpadden, pinguïns en natuurlijk ’s lands meest bekende dier: de kangoeroe. Tasmanië, het grootste eiland van Australië is het eiland voor de natuurliefhebber. Bergketens met besneeuwde toppen, bossen, alpenweides en gletsjermeren. Hier zie je ook unieke diersoorten als de wallaby en de quoll. Teveel om op te noemen, je moet het zelf gaan ervaren. Als je van plan bent Australië te bezoeken zijn een geldig paspoorten visum vereist. 

Geen verplichte vaccinaties

Voor Australië zijn geen vaccinaties verplicht of aanbevolen. Een vaccinatie tegen gele koorts wordt gevraagd worden als u langer dan 12 uur in transit bent geweest of uit een land kom  waar gele koorts voorkomt. Als u direct uit Nederland in Australië komt is dat niet nodig.

Aanbevolen inentingen Australië

Voor Australië worden geen vaccinaties aanbevolen maar het kan zijn dat u op plaatsen of in situaties komt die een andere behandeling behoeven. Soms wordt vaccinatie dan aangeraden. 

Overige gezondheidsrisico’s in Australië

Een voorbeeld van een gezondheidsrisico of ongemak waar geen vaccinatie voor bestaat is reizigersdiarree. Dit is een acuut opkomende diarree die  tot uitdroging kan leiden. Door water uit een goed gesloten fles te drinken en geen rauw voedsel te consumeren kunt u de kans op reizigersdiarree sterk verminderen. Met deze maatregelen verlaagt u namelijk de waarschijnlijkheid om bepaalde bacteriën die de diarree veroorzaken tot u te nemen.

Overdraagbare ziektes door muggen

Net als in veel andere landen komen in Australië muggen voor die ziektes met zich meebrengen. Voorbeelden hiervan zijn chikungunya, dengue en/of zika. Tegen  ziektes die door muggen worden overgebracht zijn geen vaccinaties beschikbaar. Bescherm uzelf tegen muggen door muggen werende middelen met DEET te gebruiken

Gevaarlijke dieren in Australië

In Australië leven naast muggen ook andere dieren die hier niet voorkomen en waar u rekening mee moet houden. Denk aan bijen, spinnen, slangen en de  blauwgeringde octopus. Bijen zorgen voor de meeste ziekenhuisopnamen in Australië. Laat de dieren u er niet van weerhouden om naar Australië te gaan maar let goed op en kijk uit. 

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op een van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken