Belize

Belize is een land in Centraal-Amerika en grenst aan Mexico. Het is een land met veel verschillen in uiterlijk; witte stranden aan zuidoostkant en koraalriffen waar het schitterend is om te duiken; watervallen, regenwoud met prachtige begroeiing en exotische fauna meer in het binnenland. Maar natuurlijk ook overblijfselen uit de rijke Maya cultuur. Bezoek de ruïnes van Caracol, Xunantunich of Lamanai en ontdek wat een enorme steden de Maya’s vroeger hebben gebouwd. Voor een bezoek aan dit land heeft u een geldig paspoort nodig. Voor een toeristisch bezoek van < 30 dagen is geen visum nodig. De gezondheidsadviezen die wij hebben gemaakt voor uw bezoek aan Belize leest u hieronder.

Aanbevolen vaccinaties in Belize

Belize kent niet dezelfde infectieziektes als Nederland. Bespreek daarom voor vertrek met uw arts of het nodig is om u te beschermen tegen de in Belize heersende infectieziekten. Kijk ook in uw gele boekje om te zien of u de vaccinaties al gehad heeft. Plan uw reis vroegtijdig. Wij adviseren de volgende vaccinaties voor uw reis naar Belize:

Gele koorts

Gele koorts komt in Belize niet voor. Het is dan ook niet nodig om uzelf hiertegen te beschermen. Een gele koorts vaccinatie is wel verplicht wanneer u reist vanuit een land met een hoog risico op gele koorts.

Onderstaande inentingen zijn de vaccinaties die worden aangeraden voor iedere reiziger buiten West-Europa. Bespreek uw reisplannen nauwkeurig met uw arts om ervoor te zorgen dat u zo goed mogelijk beschermd op reis gaat. 

DTP-vaccinatie

Voor vrijwel alle reizen wordt aangeraden om de DTP-vaccinatie te halen. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. In Nederland komen deze ziektes gelukkig nauwelijks voor. De DTP-vaccinatie valt sinds 1950 binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Iedere inwoner van Nederland krijgt deze vaccinaties aangeboden in de eerste levensjaren. De laatste vaccinatie DTP wordt op 9-jarige leeftijd gegeven en beschermt 10 jaar. Wanneer u een herhaalvaccinatie krijgt bent u weer 10 jaar beschermd.

Hepatitis A-vaccinatie

Ook de hepatitis A-vaccinatie wordt aanbevolen. Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus.  Het virus verspreidt zich via ontlasting, besmet voedsel en drinkwater. Wanneer u tijdens uw reis in gebieden komt waar de hygiëne niet optimaal is loopt u risico op een besmetting met hepatitis A. De hepatitis A- vaccinatie kan u beschermen tegen deze ziekte. De vaccinatie bestaat uit twee injecties. De eerste vaccinatie geeft u 1 jaar bescherming. De tweede beschermt u tegen hepatitis A voor 30 jaar. De tweede vaccinatie kan pas 6 maanden na de eerste vaccinatie gegeven worden.

Hepatitis B

Wanneer u voor een langere periode naar Belize gaat adviseren wij u om de hepatitis B-vaccinatie te overwegen. In 2011 is de vaccinatie aan het Rijksvaccinatieprogramma toegevoegd als: het combinatievaccin DKTP-Hib-HepB.  Ook in de zorg wordt deze vaccinatie gegeven. Bespreek met de arts of vaccinatie overwogen dient te worden. Mocht u ook het hepatitis A vaccin nog missen, kunt u dit combineren door gebruik te maken van het combinatievaccin.

Rabiës 

Rabiës, in de volksmond bekend als hondsdolheid. Het is een infectieziekte die voor kan komen bij zoogdieren. Het kan via de zoogdieren over worden gedragen op de mens. Wanneer u contact met de dieren vermijd, ontloopt u de infectieziekte. Wanneer u voor langere tijd naar Belize gaat, adviseren wij u om uzelf te inenten tegen dit virus. 

Malaria in Belize

Malaria komt voor in Belize en wordt overgedragen door muggen. In de meeste gevallen is het niet nodig om malaria middelen te gaan slikken. Bespreek uw reis met arts of adviseur en hoor of malaria middelen nodig zijn. Zorg wel voor bescherming tegen muggen omdat deze ook andere ziektes kunnen overbrengen. Bescherming door het dragen van bedekkende kleding en muggenspray met DEET.

Gezondheidsrisico’s in Belize

Naast de mogelijke infectieziekten die u kunt oplopen in Belize zijn er een aantal gezondheidsrisico’s waar u op moet letten. Denk hierbij aan reizigersdiarree dat u kunt oplopen door besmet voedsel te eten of te drinken. Ook komen seksueel overdraagbare aandoeningen vaker voor in Belize, waaronder HIV/AIDS. Let dan ook goed op en maak te allen tijde gebruik van beschermingsmiddelen. 

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op een van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken