Costa Rica

Voordat u aan uw reis begint is het verstandig om in kaart te brengen welke inentingen nodig zijn om veilig op reis te gaan. In Costa Rica heersen namelijk andere ziektes dan in Nederland. Op deze pagina vindt u alle benodigde informatie omtrent  voor vaccinaties Costa Rica. De noodzaak tot sommige vaccinaties kan afhankelijk zijn van meerdere factoren, zoals de verblijfsduur en uw gezondheidssituatie. Raadpleeg uw arts indien u niet zeker bent over de noodzaak tot bepaalde inentingen voor Costa Rica.

Verplichte inentingen Costa Rica

Costa Rica kent geen verplichte vaccinaties maar een vaccinatie tegen gele koorts is verplicht als je uit Tanzania of Gambia komt

Aanbevolen inentingen

De inentingen voor Costa Rica zijn de vaccinaties die worden aangeraden voor iedere reiziger buiten West-Europa. Bespreek uw reisplannen nauwkeurig met uw arts om ervoor te zorgen dat u zo goed mogelijk beschermd op reis gaat. 

DTP-vaccinatie

Voor het reizen wordt aangeraden om de DTP vaccinatie te halen. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. In Nederland komen deze ziektes gelukkig nauwelijks voor. De DTP-vaccinatie valt sinds 1950 binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) . Iedere inwoner van Nederland krijgt deze vaccinaties aangeboden in de eerste levensjaren. De laatste vaccinatie DTP wordt op 9-jarige leeftijd gegeven en beschermt 10 jaar Wanneer u een herhaalvaccinatie krijgt bent u weer 10 jaar beschermd.

Hepatitis A-vaccinatie

Ook de hepatitis A-vaccinatie wordt aanbevolen. Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus.  Het virus verspreidt  zich via ontlasting, besmet voedsel en drinkwater. Wanneer u tijdens uw reis in gebieden komt waar de hygiëne niet optimaal is loopt u risico op een besmetting met hepatitis A. De hepatitis A- vaccinatie kan u beschermen tegen deze ziekte. De vaccinatie bestaat uit twee injecties. De eerste vaccinatie geeft u 1 jaar bescherming. De tweede  beschermt u tegen hepatitis A voor 30 jaar. De tweede vaccinatie kan pas 6 maanden na de eerste vaccinatie gegeven worden.

Aanvullend advies en persoonsgebonden Costa Rica vaccinaties

De vaccinaties voor de ziektes in dit overzicht zijn persoonsgebonden. Twijfelt u of vaccinatie nodig is; kies voor zekerheid en laat u bij twijfel altijd adviseren door uw arts.

Hepatitis B

Als u langer dan 3 maanden in Costa Rica blijft kan het verstandig zijn om gevaccineerd te worden tegen hepatitis B. Om volledig beschermd te zijn tegen deze ziekte dient u drie injecties te krijgen. De injecties worden verdeeld over 5 maanden. Na succesvolle vaccinatie bent u beschermd voor de rest van uw leven. Raadpleeg uw arts voor een advies dat past bij uw situatie.

Malaria in Costa Rica

In tegenstelling tot Nederland komt in Costa Rica malaria voor. Deze ziekte wordt overgebracht door muggen. Er bestaat geen vaccinatie tegen malaria, maar er zijn wel tabletten die uitkomst kunnen bieden. Aanvullend is het verstandig om bedekkende kleding te dragen en om onbedekte lichaamsdelen in te smeren met muggenwerende olie.

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op een van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken