Zuid-Afrika
Zuid-Afrika bevindt zich, zoals verwacht in het meest zuidelijke punt van Afrika en grenst onder andere aan Namibië en Botswana. Het is een prachtig land waar veel Nederlanders graag naartoe gaan op vakantie. Voordat u begint aan deze reis is het belangrijk dat u alle benodigde inentingen voor Zuid-Afrika in kaart brengt. Hierdoor komt u niet voor onverwachte verrassingen te staan.
Verplichte vaccinaties voor Zuid-Afrika
Zuid-Afrika kent zelf geen verplichte vaccinatie. Wel moet u een bewijs van gele koorts vaccinatie laten zien wanneer u 10 dagen voordat u Zuid-Afrika binnenkomt door een land bent gereisd waar een verhoogd risico op gele koorts is. Of een transit heeft gehad van langer dan 12 uur.
Alle aanbevolen inentingen voor Zuid-Afrika
Onderstaande inentingen zijn de vaccinaties die worden aangeraden voor iedere reiziger buiten West-Europa. Bespreek uw reisplannen nauwkeurig met uw arts om ervoor te zorgen dat u zo goed mogelijk beschermd op reis gaat.
DTP-vaccinatie
Voor vrijwel alle reizen wordt aangeraden om de DTP-vaccinatie te halen. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. In Nederland komen deze ziektes gelukkig nauwelijks voor. De DTP-vaccinatie valt sinds 1950 binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Iedere inwoner van Nederland krijgt deze vaccinaties aangeboden in de eerste levensjaren. De laatste vaccinatie DTP wordt op 9-jarige leeftijd gegeven en beschermt 10 jaar. Wanneer u een herhaalvaccinatie krijgt bent u weer 10 jaar beschermd.
Hepatitis A-vaccinatie
Ook de hepatitis A-vaccinatie wordt aanbevolen. Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus. Het virus verspreidt zich via ontlasting, besmet voedsel en drinkwater. Wanneer u tijdens uw reis in gebieden komt waar de hygiëne niet optimaal is loopt u risico op een besmetting met hepatitis A. De hepatitis A- vaccinatie kan u beschermen tegen deze ziekte. De vaccinatie bestaat uit twee injecties. De eerste vaccinatie geeft u 1 jaar bescherming. De tweede beschermt u tegen hepatitis A voor 30 jaar. De tweede vaccinatie kan pas 6 maanden na de eerste vaccinatie gegeven worden.
BMR-vaccinatie
In Zuid-Afrika komt mazelen voor. Een vaccinatie tegen mazelen alleen bestaat niet. Met de BMR-vaccinatie wordt u beschermd tegen drie ernstige ziektes: bof, mazelen en rodehond.
De bof wordt verspreid door het bofvirus. Deze ziekte is zeer besmettelijk en leidt tot ontsteking van de speekselklier bij het oor. Als een besmet persoon niest, hoest of praat, dan komen er kleine druppeltjes in de lucht waardoor het virus overgedragen kan worden. Ook rodehond wordt overgedragen door middel van besmette druppeltjes in de lucht die patiënten uitademen, niezen of hoesten. De ziekte begint met lichte verschijningen zoals koorts, vermoeidheid, verkoudheid en een oogontsteking. Daarna volgt een rode uitslag. Mazelen wordt ook door besmette deeltjes overgedragen en kan naast koorts, jeuk en blaasjes ook tot ernstige complicaties leiden.
In Nederland wordt de BMR-vaccinatie vanaf 1987 in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) gegeven op de leeftijd van 14 maanden en 9 jaar. De bescherming is levenslang. Wanneer u geen vaccinatie heeft gehad en ook de ziektes niet heeft doorgemaakt kan vaccinatie voor uw reis verstandig zijn.
Malaria
In Zuid-Afrika loopt u in sommige gebieden een verhoogd risico op besmetting met malaria. Dit geldt voornamelijk voor het oostelijke gedeelte van het land. Bespreek uw reisplan samen met uw arts voor de juiste malariatabletten. Ook wordt het aangeraden om bedekkende kleding te dragen, waardoor de kans op muggenbeten wordt verkleind. Onbedekte lichaamsdelen kunt u het beste insmeren met een muggenwerend middel.