Armenië

Armenië is een bergachtig land in de Zuidelijke Kaukasus. Het ligt op de scheidslijn tussen Azië en Europa. Cultureel is het Europees, geografisch behoort het land tot Azië. Armenië is het oudste christelijke land in de wereld en er is veel te ontdekken. Mooie kloosters en kerken, terrasjes, winkeltjes, desolate berglandschappen en vruchtbare akkers waar vooral groente en tabak wordt verbouwd. Armenië grenst nergens aan een zee en is daarom meer geschikt voor de avontuurlijke en cultuurminnende toerist. Maak kennis met de gastvrije bevolking en de Armeense keuken waarin veel gebruik wordt gemaakt van producten die we kennen uit de Turkse- en Arabische keuken. Wanneer u van plan bent naar dit land te reizen, dan heeft u een geldig paspoort nodig (tot 6 maanden na terugkomst). Lees hieronder welke voorzorgsmaatregelen er nodig zijn op gezondheidsgebied.

Verplichtingen inentingen Armenië

Armenië kent geen verplichte vaccinaties

Aangeraden inentingen Armenië

De volgende inentingen worden aangeraden als u een reis gaat maken naar Armenië.

DTP-vaccinatie

Voor vrijwel alle reizen wordt aangeraden om de DTP-vaccinatie te halen. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. In Nederland komen deze ziektes gelukkig nauwelijks voor. De DTP-vaccinatie valt sinds 1950 binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Iedere inwoner van Nederland krijgt deze vaccinaties aangeboden in de eerste levensjaren. De laatste vaccinatie DTP wordt op 9-jarige leeftijd gegeven en beschermt 10 jaar. Wanneer u een herhaalvaccinatie krijgt bent u weer 10 jaar beschermd.

Hepatitis A-vaccinatie

Ook de hepatitis A-vaccinatie wordt aanbevolen. Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus.  Het virus verspreidt zich via ontlasting, besmet voedsel en drinkwater. Wanneer u tijdens uw reis in gebieden komt waar de hygiëne niet optimaal is loopt u risico op een besmetting met hepatitis A. De hepatitis A- vaccinatie kan u beschermen tegen deze ziekte. De vaccinatie bestaat uit twee injecties. De eerste vaccinatie geeft u 1 jaar bescherming. De tweede beschermt u tegen hepatitis A voor 30 jaar. De tweede vaccinatie kan pas 6 maanden na de eerste vaccinatie gegeven worden.

Hepatitis B

Hepatitis B is een virusziekte die ontstekingen aan de lever veroorzaakt. Besmetting vindt plaats door seksueel contact of wanneer u in contact komt met het bloed van iemand die besmet is. Hepatitis B-vaccinatie is nergens verplicht, echter wordt het wel sterk aangeraden wanneer u langer dan drie maanden in het land verblijft.  

Rabiës 

Rabiës, oftewel hondsdolheid, kunt u oplopen door een beet of lik van een besmet zoogdier. Bij een besmetting met rabiës worden delen van uw hersenen aangetast. Deze inenting kan geadviseerd worden indien u langer dan 3 maanden door Armenië wilt reizen. In de regel zou het vermijden van contact met wilde dieren echter genoeg moeten zijn. 

Algemene gezondheidsrisico’s en adviezen 

Buiten de vaccinaties die worden aangeraden zijn er nog andere adviezen voor tijdens uw reis in Armenië. In Armenië komt geen malaria voor, echter kunnen muggen wel andere ziektes overdragen. Het is daarom altijd verstandig om beschermende kleding te dragen. De ontblote lichaamsdelen kunt u het beste insmeren met een muggenwerend middel dat DEET bevat.  Tevens kunt u last krijgen van reizigersdiarree. Wanneer u hier last van hebt kunt u diarreeremmers nemen. Zorg ook dat u voldoende water drinkt om uitdroging tegen te gaan. 

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op een van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken