Bosnië

Bosnië is een gebied dat samen met Herzegovina de republiek Bosnië en Herzegovina vormt. Bosnië bevindt zich in het westen van de Balkan en staat bekend om de diverse muziek- en danstradities. Wilt u naar Bosnië reizen om de eeuwenoude culturen te proeven? Dan is als reisdocument een geldig identiteitsbewijs voldoende. Wel is het een vereiste dat het reisdocument nog minimaal 3 maanden geldig moet zijn na het vertrek uit Bosnië en Herzegovina. Verder kunt u naast een geldig reisdocument ook inentingen Bosnië overwegen. 

Zijn er verplichte inentingen Bosnië?

Er zijn geen verplichte inentingen nodig om naar Bosnië en Herzegovina te reizen. Er worden wel aanbevelingen gedaan betreft vaccinaties Bosnië. Zodra u de plannen maakt om naar Bosnië te reizen kunt u met uw behandelend arts of adviseur bespreken of er bepaalde vaccinaties nodig zijn. 

Aanbevolen vaccinaties

De inentingen  voor Bosnië zijn de vaccinaties die worden aangeraden voor iedere reiziger buiten West-Europa. Bespreek uw reisplannen nauwkeurig met uw arts om ervoor te zorgen dat u zo goed mogelijk beschermd op reis gaat. 

DTP vaccinatie

Voor het reizen naar Bosnië en Herzegovina wordt aangeraden om de DTP vaccinatie te halen. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. In Nederland komen deze ziektes gelukkig nauwelijks voor. De DTP-vaccinatie valt sinds 1950 binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) . Iedere inwoner van Nederland krijgt deze vaccinaties aangeboden in de eerste levensjaren. De laatste vaccinatie DTP wordt op 9-jarige leeftijd gegeven en beschermt 10 jaar Wanneer u een herhaalvaccinatie krijgt bent u weer 10 jaar beschermd.

Hepatitis A-vaccinatie

Ook de hepatitis A-vaccinatie wordt aanbevolen. Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus.  Het virus verspreidt  zich via ontlasting, besmet voedsel en drinkwater. De hepatitis A- vaccinatie kan u beschermen tegen deze ziekte. De vaccinatie bestaat uit twee injecties. De eerste vaccinatie geeft u 1 jaar bescherming. De tweede prik beschermt u tegen hepatitis A voor 30 jaar. De tweede vaccinatie kan pas 6 maanden na de eerste prik gegeven worden.

Bijzondere vaccinaties

Wanneer u in een gesprek met uw behandelend arts uw reis bespreekt kan het zijn dat er op basis van de aard, verblijfsomstandigheden en duur van uw reis nog andere vaccinaties aanbevolen worden. Uw gezondheid en leeftijd worden bij deze aanbeveling altijd meegenomen.

Als u naar Bosnië en Herzegovina gaat reizen, kan uw behandelend arts aanvullende vaccinaties adviseren voor de volgende ziektes:

Overige gezondheidsrisico’s 

Naast ziektes waartegen gevaccineerd kan worden zijn er gezondheidsrisico’s die u oploopt in het gebied waar geen inenting voor is. Denk hierbij aan reizigersdiarree. Dit is een acute diarree die in ernstige gevallen tot uitdroging kan zorgen. Het algemene advies is daarom: drink geen water uit de kraan  maar  uit een gesloten waterfles eet geen rauw vlees. Neem diarreeremmers mee en zorg dat u voldoende vocht binnen krijgt.

Gaat u veel door de natuur van Bosnië reizen? Dan kunt u te maken krijgen met teken en andere stekende insecten. Er wordt geadviseerd om een tekenpincet mee te nemen en een klamboe. Zorg dat u de juiste voorzorgsmaatregelen neemt, zodat u onbezorgd kunt reizen door Bosnië en Herzegovina.

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op een van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken