Colombia

In Colombia heersen andere infectieziekten dan in Nederland. Het is daarom van belang dat u goed beschermd op reis gaat. Met de juiste vaccinaties voorkomt u ernstige ziektes, veroorzaakt door plaatselijke virussen. De noodzaak tot bepaalde inentingen voor Colombia is afhankelijk van verschillende factoren. Zo speelt uw gezondheidssituatie, het gebied dat u bezoekt en de verblijfsduur een rol. Vaak geldt er bij een bezoek dat langer is dan drie maanden een ander advies omtrent inentingen.

In het onderstaande overzicht vindt u alle informatie die u nodig heeft voor uw vertrek, zodat u onbezorgd van uw reis kunt gaan genieten. Per ziekte vindt u uitleg, aanbevelingen en de aanbevolen Colombia vaccinatie. 

Verplichte vaccinaties

Colombia zelf kent geen verplichte vaccinaties. Maar wanneer u bij binnenkomst in Colombia korter dan 12 uur geleden in een land met hoog risico op gele koorts bent geweest wordt een bewijs van vaccinatie tegen gele koorts gevraagd.

Aanbevolen inentingen

De inentingen  voor Colombia zijn de vaccinaties die worden aangeraden voor iedere reiziger buiten West-Europa. Bespreek uw reisplannen nauwkeurig met uw arts om ervoor te zorgen dat u zo goed mogelijk beschermd op reis gaat. 

DTP-vaccinatie

Voor het reizen naar Colombia  wordt aangeraden om de DTP-vaccinatie te halen. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. In Nederland komen deze ziektes gelukkig nauwelijks voor. De DTP-vaccinatie valt sinds 1950 binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) . Iedere inwoner van Nederland krijgt deze vaccinaties aangeboden in de eerste levensjaren. De laatste vaccinatie DTP wordt op 9-jarige leeftijd gegeven en beschermt 10 jaar Wanneer u een herhaalvaccinatie krijgt bent u weer 10 jaar beschermd.

Hepatitis A-vaccinatie

Ook de hepatitis A-vaccinatie wordt aanbevolen. Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus.  Het virus verspreidt  zich via ontlasting, besmet voedsel en drinkwater. Wanneer u tijdens uw reis in gebieden komt waar de hygiëne niet optimaal is loopt u risico op een besmetting met hepatitis A. De hepatitis A- vaccinatie kan u beschermen tegen deze ziekte. De vaccinatie bestaat uit twee injecties. De eerste vaccinatie geeft u 1 jaar bescherming. De tweede  beschermt u tegen hepatitis A voor 30 jaar. De tweede vaccinatie kan pas 6 maanden na de eerste vaccinatie gegeven worden.

Persoonsgebonden vaccinaties en adviezen

Vaccinaties tegen de onderstaande ziektes zijn persoonsgebonden en dus niet voor iedereen noodzakelijk. De noodzaak hiertoe is afhankelijk van verschillende factoren, zoals verblijfsduur. Raadpleeg altijd een arts indien u twijfelt of u een Colombia vaccin moet halen.

Malaria

In sommige delen van Colombia is malaria. Wanneer u door een risicogebied reist kan het zijn dat u het advies krijgt malariapillen te slikken of muggenwerende middelen te gebruiken. Het is verstandig om uzelf tegen muggenbeten te beschermen door beschermende kleding te dragen de onbedekte lichaamsdelen in te smeren met muggenolie waarin DEET zit

Rabiës

Rabiës is een heftige infectieziekte die te vinden is bij zoogdieren. Een vaccinatie hiertegen is meestal alleen noodzakelijk wanneer u langer dan drie maanden verwacht te blijven in Colombia. Om besmetting te voorkomen kunt u het beste direct contact met zoogdieren zoveel mogelijk vermijden.

Hepatitis B

Bij een hepatitis B- besmetting wordt uw lever geïnfecteerd door een virus. Indien uw reis naar Colombia langer dan drie maanden duurt wordt een hepatitis B-vaccinatie is sommige gevallen geadviseerd. Raadpleeg uw arts voor een passend advies in uw situatie.

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op een van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken