Dominicaanse Republiek 

De Dominicaanse Republiek ligt in het Caraïbische gebied, op het eiland Hispaniola. De hoofdstad is Santo Domingo en de munteenheid die zij hanteren is de Dominicaanse peso. Voor een reis naar dit eiland is goede voorbereiding essentieel. In het overzicht op deze pagina vindt u alle benodigde informatie omtrent inentingen voor de Dominicaanse Republiek, zodat u onbezorgd van uw reis kunt gaan genieten.

Verplichte inentingen Dominicaanse Republiek

Er zijn momenteel geen verplichte Dominicaanse Republiek inentingen. Wel moet een bewijs van gele koorts vaccinatie getoond worden als men voorafgaand in Brazilië is geweest.

Aanbevolen vaccinaties Dominicaanse Republiek

Hoewel er geen vaccinatieplicht is voor de Dominicaanse Republiek, worden bepaalde vaccinatie wel aangeraden. De reizigersvaccinaties hepatitis A en DTP wordt aan iedere reiziger buiten West-Europa aanbevolen. Andere inentingen kunnen afhankelijk zijn van uw gezondheidssituatie en de duur van uw verblijf. Wanneer u langer dan 3 maanden in de Dominicaanse Republiek blijft zou u hepatitis B-vaccinatie en vaccinatie tegen rabiës kunnen overwegen. Bespreek uw situatie daarom altijd met uw arts. Zij kunnen u een passend advies geven.

DTP-vaccinatie

Voor vrijwel alle reizen wordt aangeraden om de DTP- vaccinatie te halen. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. In Nederland komen deze ziektes gelukkig nauwelijks voor. De DTP-vaccinatie valt sinds 1950 binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) . Iedere inwoner van Nederland krijgt deze vaccinaties aangeboden in de eerste levensjaren. De laatste vaccinatie DTP wordt op 9-jarige leeftijd gegeven en beschermt 10 jaar Wanneer u een herhaalvaccinatie krijgt bent u weer 10 jaar beschermd.

Hepatitis A-vaccinatie

Ook de hepatitis A-vaccinatie wordt aanbevolen. Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus.  Het virus verspreidt  zich via ontlasting, besmet voedsel en drinkwater. Wanneer u tijdens uw reis in gebieden komt waar de hygiëne niet optimaal is loopt u risico op een besmetting met hepatitis A. De hepatitis A- vaccinatie kan u beschermen tegen deze ziekte. De vaccinatie bestaat uit twee injecties. De eerste vaccinatie geeft u 1 jaar bescherming. De tweede  beschermt u tegen hepatitis A voor 30 jaar. De tweede vaccinatie kan pas 6 maanden na de eerste vaccinatie gegeven worden

Hepatitis B

Middels een hepatitis B-vaccinatie bent u beschermd tegen de ernstige infectieziekte hepatitis B, welke uw lever kan infecteren. Om ervoor te zorgen dat u volledig beschermd bent tegen hepatitis B moet u voor deze Dominicaanse Republiek vaccinatie op drie verschillende momenten een prik halen. U bent vervolgens voor de rest van uw leven beschermd. Deze vaccinatie is nergens verplicht, maar kan wel geadviseerd worden wanneer u langer dan drie maanden van plan bent om te blijven. Raadpleeg uw arts voor een advies dat past bij uw situatie.

Rabiës

Bij een besmetting met rabiës worden uw hersenen aangetast. Deze zeer gevaarlijke ziekte wordt overgebracht door wilde zoogdieren en zwerfhonden. Het advies luidt daarom om direct contact met wilde zoogdieren zoveel mogelijk te vermijden. Deze inenting kan geadviseerd worden wanneer u langer dan drie maanden in het land verwacht te blijven.

Algemene gezondheidsrisico’s en adviezen

Naast bovenstaande vaccinaties er ook een aantal algemene adviezen. In bepaalde regio’s van het gebied kan malaria voorkomen, een ziekte die ook voor Nederlanders nog altijd dodelijk kan zijn. Welke bescherming aangeraden wordt hangt af van uw gezondheidstoestand en de plaats waar u heen reist. Draag in elk geval beschermende kleding en smeer onbedekte lichaamsdelen in met muggenwerende olie die DEET bevat. Ook bestaat er een kans dat u tijdens uw reis reizigersdiarree oploopt, doordat u bijvoorbeeld besmet voedsel hebt gegeten. U kunt deze vervelende ziekte verhelpen door veel te drinken en diarreeremmers te gebruiken. Hierdoor voorkomt u uitdroging.

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op een van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken