Frans-Guyana

Frans-Guyana is een overzees departement van Frankrijk, dat aan de noordkust van Zuid-Amerika ligt. De hoofdstad is Cayenne en de munteenheid is de Euro. Voor uw reis naar Frans-Guyana is er een aantal inentingen verplicht en aanbevolen. Op deze pagina vindt u hierover alle benodigde informatie.

Verplichte inentingen voor Frans-Guyana

Wanneer u reist naar Frans-Guyana zijn een aantal vaccinaties verplicht:

Gele koorts

Alle reizigers die naar Frans-Guyana reizen zijn verplicht om een gele koorts vaccinatie te halen. U heeft een bewijs van vaccinatie nodig om het land in te komen. De ziekte wordt overgedragen door muggen. Bij besmetting krijgt u plotselinge koorts, hoofdpijn bloedingen en/of geelzucht krijgen. 

Aanbevolen Frans-Guyana vaccinaties

Onderstaande inentingen zijn de vaccinaties die worden aangeraden voor iedere reiziger buiten West-Europa. Bespreek uw reisplannen nauwkeurig met uw arts om ervoor te zorgen dat u zo goed mogelijk beschermd op reis gaat. 

DTP-vaccinatie

Voor vrijwel alle reizen wordt aangeraden om de DTP-vaccinatie te halen. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. In Nederland komen deze ziektes gelukkig nauwelijks voor. De DTP-vaccinatie valt sinds 1950 binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) . Iedere inwoner van Nederland krijgt deze vaccinaties aangeboden in de eerste levensjaren. De laatste vaccinatie DTP wordt op 9-jarige leeftijd gegeven en beschermt 10 jaar Wanneer u een herhaalvaccinatie krijgt bent u weer 10 jaar beschermd.

Hepatitis A-vaccinatie

Ook de hepatitis A-vaccinatie wordt aanbevolen. Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus.  Het virus verspreidt  zich via ontlasting, besmet voedsel en drinkwater. Wanneer u tijdens uw reis in gebieden komt waar de hygiëne niet optimaal is loopt u risico op een besmetting met hepatitis A. De hepatitis A- vaccinatie kan u beschermen tegen deze ziekte. De vaccinatie bestaat uit twee injecties. De eerste vaccinatie geeft u 1 jaar bescherming. De tweede  beschermt u tegen hepatitis A voor 30 jaar. De tweede vaccinatie kan pas 6 maanden na de eerste vaccinatie gegeven worden.

Overige aanbevelingen

Wanneer u langer dan 3 maanden in Frans-Gyana verblijft kunnen aanvullende vaccinaties nodig zijn als hepatitis B en vaccinatie tegen rabiës.

Hepatitis B

Wanneer u hepatitis B oploopt kunt u leverklachten ervaren. De ziekte wordt overgedragen door seksueel contact en door bloed.  De vaccinatie bestaat  uit 3 inspuitingen die over een periode van 7 maanden toegediend worden. De bescherming is levenslang. Een versneld traject waarbij er 1 maand voor vertrek wordt gevaccineerd is ook mogelijk. Dit biedt echter een minder goede bescherming.

Rabiës

U kunt de infectieziekte rabiës oplopen wanneer u in direct contact bent gekomen met besmette zoogdieren of zwerfhonden. Er bestaat een vaccin tegen rabiës dat tweemaal toegediend moet worden. Dit kan kort voor vertrek. Aangeraden wordt om direct contact met zoogdieren en zwerfhonden te vermijden. 

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op een van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken