Guyana

Guyana, officieel de Coöperatieve Republiek Guyana, is een land in het noorden van Zuid-Amerika, dat grenst aan Suriname, Brazilië en Venezuela. Guyana heeft grensgeschillen met Suriname en met Venezuela. De flora en fauna van het land is spectaculair, er leven veel exotische dieren, je vindt er tropische regenwouden en enorme watervallen. Ondanks dat het een prachtig land is, wonen er weinig mensen in deze voormalige Britse kolonie. De cultuur en het dagelijks leven lijken meer op die van de Caraïben dan op de Zuid-Amerikaanse cultuur. Als je tijdens jouw rondreis lekker wil uitrusten aan een wit zandstrand en een helderblauwe zee, dan moet je niet in Guyana zijn. Dit land is meer geschikt voor avontuurlijke reizigers!Op deze pagina vindt u informatie over vaccinaties.

Verplichte inentingen voor Guyana

De volgende inentingen zijn verplicht voor een reis naar Guyana:

Gele koorts

Voor een bezoek aan Guyana is een gele koorts vaccinaties niet verplicht. Wel wordt een vaccinatie aanbevolen omdat in Guyana gele koorts heerst. Wel wordt aan de grens een geldig bewijs van gele koorts vaccinatie gevraagd als u reist vanuit een gele koorts land of in transit bent geweest voor meer dan 12 uur in een zo’n land. De vaccinatie tegen gele koorts is pas na 10 dagen beschermend. Zorg dat u de vaccinatie dus op tijd laat zetten. 

Aanbevolen Guyana vaccinaties

Onderstaande inentingen zijn de vaccinaties die worden aangeraden voor iedere reiziger buiten West-Europa. Bespreek uw reisplannen nauwkeurig met uw arts om ervoor te zorgen dat u zo goed mogelijk beschermd op reis gaat. 

DTP-vaccinatie

Voor vrijwel alle reizen wordt aangeraden om de DTP-vaccinatie te halen. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. In Nederland komen deze ziektes gelukkig nauwelijks voor. De DTP-vaccinatie valt sinds 1950 binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) . Iedere inwoner van Nederland krijgt deze vaccinaties aangeboden in de eerste levensjaren. De laatste vaccinatie DTP wordt op 9-jarige leeftijd gegeven en beschermt 10 jaar Wanneer u een herhaalvaccinatie krijgt bent u weer 10 jaar beschermd.

Hepatitis A-vaccinatie

Ook de hepatitis A- vaccinatie wordt aanbevolen. Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus.  Het virus verspreidt  zich via ontlasting, besmet voedsel en drinkwater. Wanneer u tijdens uw reis in gebieden komt waar de hygiëne niet optimaal is loopt u risico op een besmetting met hepatitis A. De hepatitis A- vaccinatie kan u beschermen tegen deze ziekte. De vaccinatie bestaat uit twee injecties. De eerste vaccinatie geeft u 1 jaar bescherming. De tweede  beschermt u tegen hepatitis A voor 30 jaar. De tweede vaccinatie kan pas 6 maanden na de eerste vaccinatie gegeven worden.

Overige aanbevelingen

Wanneer u langer dan 3 maanden in Guyana verblijft kunnen aanvullende vaccinaties nodig zijn als hepatitis B en vaccinatie tegen rabiës.

Hepatitis B

Wanneer u hepatitis B oploopt kunt u leverklachten ervaren. De ziekte wordt overgedragen door seksueel contact en door bloed.  De vaccinatie bestaat  uit 3 inspuitingen die over een periode van 7 maanden toegediend worden. De bescherming is levenslang. Een versneld traject waarbij er 1 maand voor vertrek wordt gevaccineerd is ook mogelijk. Dit biedt echter een minder goede bescherming.

Rabiës

U kunt de infectieziekte rabiës oplopen wanneer u in direct contact bent gekomen met besmette zoogdieren of zwerfhonden. Er bestaat een vaccin tegen rabiës dat tweemaal toegediend moet worden. Dit kan kort voor vertrek. Aangeraden wordt om direct contact met zoogdieren en zwerfhonden te vermijden. 

Malaria

Er is malaria in Guyana. Deze ziekte veroorzaakt hoge koorts en wordt overgebracht door de Anopheles mug. Tegen malaria is nog geen vaccinatie ontwikkeld. Het advies is om in elk geval beschermende kleding te dragen en goed te smeren met muggenspray die DEET bevat. In sommige gevallen wordt aangeraden om gebruik te maken van tabletten ter preventie van malaria. Voor andere gebieden volstaan de beschermende middelen. Voor meer informatie en de juiste tabletten kunt u uw arts raadplegen.

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op één van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken