Honduras

Voordat u aan uw reis begint is het verstandig om in kaart te brengen welke inentingen nodig zijn om veilig op reis te gaan. In Honduras heersen namelijk andere ziektes dan in Nederland. Op deze pagina vindt u alle benodigde informatie omtrent voor vaccinaties Honduras. De noodzaak tot sommige vaccinaties kan afhankelijk zijn van meerdere factoren, zoals de verblijfsduur en uw gezondheidssituatie. Raadpleeg uw arts indien u niet zeker bent over de noodzaak tot bepaalde inentingen voor Honduras.

Verplichte inentingen Honduras

De volgende inentingen zijn verplicht voor een reis naar Honduras:

Gele koorts Honduras

Voor een bezoek aan Honduras is een gele koorts vaccinatie niet verplicht. Wel wordt aan de grens een geldig bewijs van gele koorts vaccinatie gevraagd als u reist vanuit een gele koorts land. De vaccinatie tegen gele koorts is pas na 10 dagen beschermend. Zorg dat u de vaccinatie dus op tijd laat zetten.

Honduras kent geen verplichte vaccinaties maar een vaccinatie tegen gele koorts is verplicht als je uit Tanzania of Gambia komt

Aanbevolen inentingen

De inentingen voor Honduras zijn de vaccinaties die worden aangeraden voor iedere reiziger buiten West-Europa. Bespreek uw reisplannen nauwkeurig met uw arts om ervoor te zorgen dat u zo goed mogelijk beschermd op reis gaat. 

DTP-vaccinatie

Voor het reizen wordt aangeraden om de dtp-vaccinatie te halen. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. In Nederland komen deze ziektes gelukkig nauwelijks voor. De DTP-vaccinatie valt sinds 1950 binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Iedere inwoner van Nederland krijgt deze vaccinaties aangeboden in de eerste levensjaren. De laatste vaccinatie DTP wordt op 9-jarige leeftijd gegeven en beschermt 10 jaar Wanneer u een herhaalvaccinatie krijgt bent u weer 10 jaar beschermd.

Hepatitis A-vaccinatie

Ook de hepatitis A-vaccinatie wordt aanbevolen. Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus.  Het virus verspreidt zich via ontlasting, besmet voedsel en drinkwater. Wanneer u tijdens uw reis in gebieden komt waar de hygiëne niet optimaal is loopt u risico op een besmetting met hepatitis A. De hepatitis A- vaccinatie kan u beschermen tegen deze ziekte. De vaccinatie bestaat uit twee injecties. De eerste vaccinatie geeft u 1 jaar bescherming. De tweede beschermt u tegen hepatitis A voor 30 jaar. De tweede vaccinatie kan pas 6 maanden na de eerste vaccinatie gegeven worden.

Aanvullend advies en persoonsgebonden Honduras vaccinaties

De vaccinaties voor de ziektes in dit overzicht zijn persoonsgebonden. Twijfelt u of vaccinatie nodig is; kies voor zekerheid en laat u bij twijfel altijd adviseren door uw arts.

Hepatitis B

Als u langer dan 3 maanden in Honduras blijft kan het verstandig zijn om gevaccineerd te worden tegen hepatitis B. Om volledig beschermd te zijn tegen deze ziekte dient u drie injecties te krijgen. De injecties worden verdeeld over 5 maanden. Na succesvolle vaccinatie bent u beschermd voor de rest van uw leven. Raadpleeg uw arts voor een advies dat past bij uw situatie.

Rabiës

Rabiës ook wel hondsdolheid genoemd komt voor bij zoogdieren en is overdraagbaar door een beet of lik van een besmet dier. Het best kunt u contact met dieren (zwerfhonden) vermijden. Mocht u al op voorhand denken dat contacten met dieren onvermijdelijk zullen zijn, overweeg dat een vaccinatie tegen rabiës. Leg deze vraag voor tijdens uw gesprek met arts of adviseur. Bescherming tegen rabiës is, ook na vaccinatie, nooit 100 %.  Bespreek ook de maatregelen die u moet nemen als u toch onaangenaam contact hebt gehad met een besmet dier.

Malaria in Honduras

In tegenstelling tot Nederland komt in Honduras malaria voor. Deze ziekte wordt overgebracht door muggen. Er bestaat geen vaccinatie tegen malaria, maar er zijn wel tabletten die uitkomst kunnen bieden. Overleg met arts of adviseur of het verstandig is antimalariamiddelen mee te nemen. Aanvullend is het verstandig om bedekkende kleding te dragen en om onbedekte lichaamsdelen in te smeren met muggenwerende olie.

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op één van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken