Jordanië 

Jordanië, het land van de Dode Zee, de historische stad Petra en Siq al-Berid. Petra is een van de grootste trekpleister van Jordanië, het staat op de lijst van ‘New 7 Wonders of the World’. De hoofdstad van Jordanië is Amman. De munt waar men mee betaald is de Jordaanse Dinar. Als u naar dit land gaat reizen, dan moet u alle documentatie op orde hebben. Ook is het belangrijk om te controleren of u Jordanië vaccinaties moet halen voor vertrek.

Verplichte vaccinaties Jordanië

Jordanië kent geen verplichte vaccinaties. Wel is een bewijs van gele koorts vaccinatie verplicht wanneer u 10 dagen voor aankomst in Jordanië in een land bent geweest waar de gele koorts heerst. Dit is ook verplicht wanneer u een overstap van langer dan 12 uur heeft in het land waar gele koorts heerst.

Aanbevolen vaccinaties Jordanië

Onderstaande inentingen zijn de vaccinaties die worden aangeraden voor iedere reiziger buiten West-Europa. Bespreek uw reisplannen nauwkeurig met uw arts om ervoor te zorgen dat u zo goed mogelijk beschermd op reis gaat. 

DTP-vaccinatie

Voor vrijwel alle reizen wordt aangeraden om de DTP-vaccinatie te halen. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. In Nederland komen deze ziektes gelukkig nauwelijks voor. De DTP-vaccinatie valt sinds 1950 binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Iedere inwoner van Nederland krijgt deze vaccinaties aangeboden in de eerste levensjaren. De laatste vaccinatie DTP wordt op 9-jarige leeftijd gegeven en beschermt 10 jaar. Wanneer u een herhaalvaccinatie krijgt bent u weer 10 jaar beschermd.

Hepatitis A-vaccinatie

Ook de hepatitis A-vaccinatie wordt aanbevolen. Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus.  Het virus verspreidt zich via ontlasting, besmet voedsel en drinkwater. Wanneer u tijdens uw reis in gebieden komt waar de hygiëne niet optimaal is loopt u risico op een besmetting met hepatitis A. De hepatitis A- vaccinatie kan u beschermen tegen deze ziekte. De vaccinatie bestaat uit twee injecties. De eerste vaccinatie geeft u 1 jaar bescherming. De tweede beschermt u tegen hepatitis A voor 30 jaar. De tweede vaccinatie kan pas 6 maanden na de eerste vaccinatie gegeven worden.

Aanbevelingen bij langer verblijf

Verblijft u voor langere tijd in Jordanië? Dan raden wij de volgende vaccinaties aan:

Hepatitis B-vaccinatie

Wanneer u voor een langere periode naar Marokko gaat adviseren wij u om de hepatitis B-vaccinatie te overwegen. In 2011 is de vaccinatie aan het Rijksvaccinatieprogramma toegevoegd als: het combinatievaccin DKTP-Hib-HepB.  Ook in de zorg wordt deze vaccinatie gegeven. Bespreek met de arts of vaccinatie overwogen dient te worden. Mocht u ook het hepatitis A vaccin nog missen, kunt u dit combineren door gebruik te maken van het combinatievaccin.                                           

Rabiës (hondsdolheid)

Deze infectieziekte komt voor bij zoogdieren en wordt overgedragen door een beet of lik van een besmet dier.  Het is verstandig om niet u niet in aanraking te komen met de besmette dieren. Wanneer u voor een langere periode naar Jordanië vertrekt, kan het raadzaam zijn uzelf tegen deze ziekte te beschermen. Bespreek dit met de arts of adviseur. 

Infectieziekten Jordanië

Naast de infectieziekten waar u uzelf kunt tegen beschermen zijn er ook infectieziekten waar (nog) geen vaccin voor is. In Jordanië komt een dergelijke infectieziekte voor genaamd schistosomiasis, ook wel bekend als bilharzia. Deze infectieziekte loopt u op door contact met zoet oppervlaktewater. U kunt uzelf hiertegen te beschermen door niet in contact te komen met dit type water. Mocht dit wel het geval zijn, droog uzelf dan snel af en raadpleeg een arts. 

Gezondheidsrisico’s Jordanië

Binnen Jordanië gelden een aantal gezondheidsrisico’s:

Reizigersdiarree    

Vaak krijgen reizigers te maken met diarree. Dit komt niet altijd door besmetting met bacterie of virus maar kan ook veroorzaakt worden door vermoeidheid, de reis of de verandering van voedsel. Drink voldoende water (uit flessen) omdat diarree uitdroging kan veroorzaken. Bij ernstige diarree is het aan te raden diarreeremmers te gebruiken. Zorg dat u die uit Nederland meeneemt.

Malaria Jordanië

In Jordanië komt malaria niet voor. Bescherming hiertegen is dan ook niet nodig.

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op een van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken