Kroatië 

Het populaire vakantieland Kroatië ligt in het zuidoosten van Europa en grenst onder andere aan Slovenië. De hoofdstad is Zagreb en de munteenheid is de Kroatische kuna. Zorg ervoor dat u goed voorbereid begint aan uw reis naar dit zonnige land. Zo zijn er een aantal inentingen voor Kroatië die geadviseerd worden om te halen voor vertrek. Op deze pagina leest u om welke Kroatië vaccinatie het gaat.

Verplichte inentingen voor Kroatië

Voor Kroatië geldt dat er geen verplichte inentingen benodigd zijn. 

Alle aanbevolen inentingen voor Kroatië

Onderstaande inentingen zijn de vaccinaties die worden aangeraden voor iedere reiziger buiten West-Europa. Bespreek uw reisplannen nauwkeurig met uw arts om ervoor te zorgen dat u zo goed mogelijk beschermd op reis gaat. 

DTP-vaccinatie

Voor vrijwel alle reizen wordt aangeraden om de DTP-vaccinatie te halen. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. In Nederland komen deze ziektes gelukkig nauwelijks voor. De DTP-vaccinatie valt sinds 1950 binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Iedere inwoner van Nederland krijgt deze vaccinaties aangeboden in de eerste levensjaren. De laatste vaccinatie DTP wordt op 9-jarige leeftijd gegeven en beschermt 10 jaar. Wanneer u een herhaalvaccinatie krijgt bent u weer 10 jaar beschermd.

Aanbevelingen bij langer verblijf

Verblijft u voor langere tijd in Kroatië? Dan raden wij de volgende vaccinaties aan:

Hepatitis B-vaccinatie

Wanneer u voor een langere periode naar Kroatië gaat adviseren wij u om de hepatitis B-vaccinatie te overwegen. In 2011 is de vaccinatie aan het Rijksvaccinatieprogramma toegevoegd als: het combinatievaccin DKTP-Hib-HepB.  Ook in de zorg wordt deze vaccinatie gegeven. Bespreek met de arts of vaccinatie overwogen dient te worden. Mocht u ook het hepatitis A vaccin nog missen, kunt u dit combineren door gebruik te maken van het combinatievaccin.

Rabiës

Rabiës ook wel hondsdolheid genoemd komt voor bij zoogdieren en is overdraagbaar door een beet of lik van een besmet dier. Het best kunt u contact met dieren (zwerfhonden) vermijden. Mocht u al op voorhand denken dat contacten met dieren onvermijdelijk zullen zijn, overweeg dat een vaccinatie tegen rabiës. Leg deze vraag voor tijdens uw gesprek met arts of adviseur. Bescherming tegen rabiës is, ook na vaccinatie, nooit 100 %.  Bespreek ook de maatregelen die u moet nemen als u toch onaangenaam contact hebt gehad met een besmet dier.            

Tekenencefalitis

Bij besmetting met deze virusinfectie kunt u ontstoken hersenen krijgen. U kunt een besmetting oplopen wanneer u gebeten wordt door een besmette teek. Ook kan het overgedragen worden door melk die niet gepasteuriseerd is. Noodzaak tot vaccinatie is afhankelijk van uw reisplan. Bespreek deze daarom met uw arts.

Muggen

In Kroatië is geen malaria. Toch wordt het aanbevolen om uzelf goed te beschermen tegen deze insecten. Muggen kunnen namelijk ook andere gevaarlijke ziektes bij zich dragen. Draag daarom zoveel mogelijk bedekkende kleding. Onbedekte lichaamsdelen kunnen ingesmeerd worden met een muggenwerend middel.

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op een van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken