Malediven 

De Maldiven of Malediven, officieel de Republiek der Maldiven, is een eilandengroep bestaande uit 1190 koraaleilanden, gegroepeerd in 26 atollen in de Indische Oceaan ten zuidwesten van India. Elk eiland heeft prachtige witte stranden, helderblauw water en een indrukwekkende onderwaterwereld. Voordat u vertrekt naar Malediven is het goed om alle gezondheidsrisico’s in kaart te brengen. Er is een aantal infectieziektes die heersen in Malediven. Bespreek daarom altijd uw reis tijdig voor vertrek met uw arts of een andere deskundige.

Verplichte vaccinaties Malediven

De volgende inentingen zijn verplicht voor een reis naar de Malediven:

Gele koorts

Voor een bezoek aan Malediven is geen gele koorts vaccinatie verplicht. Wel wordt aan de grens een geldig bewijs van gele koorts vaccinatie gevraagd als u reist vanuit een gele koorts land of in transit bent geweest voor meer dan 12 uur in een zo’n land. De vaccinatie tegen gele koorts is pas na 10 dagen beschermend. Zorg dat u de vaccinatie dus op tijd laat zetten.

Aanbevolen vaccinaties Malediven

Onderstaande inentingen zijn de vaccinaties die worden aangeraden voor iedere reiziger buiten West-Europa. Bespreek uw reisplannen nauwkeurig met uw arts om ervoor te zorgen dat u zo goed mogelijk beschermd op reis gaat. 

DTP-vaccinatie

Voor vrijwel alle reizen wordt aangeraden om de DTP-vaccinatie te halen. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. In Nederland komen deze ziektes gelukkig nauwelijks voor. De DTP-vaccinatie valt sinds 1950 binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Iedere inwoner van Nederland krijgt deze vaccinaties aangeboden in de eerste levensjaren. De laatste vaccinatie DTP wordt op 9-jarige leeftijd gegeven en beschermt 10 jaar. Wanneer u een herhaalvaccinatie krijgt bent u weer 10 jaar beschermd.

Hepatitis A

Ook de hepatitis A-vaccinatie wordt aanbevolen. Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus.  Het virus verspreidt zich via ontlasting, besmet voedsel en drinkwater. Wanneer u tijdens uw reis in gebieden komt waar de hygiëne niet optimaal is loopt u risico op een besmetting met hepatitis A. De hepatitis A- vaccinatie kan u beschermen tegen deze ziekte. De vaccinatie bestaat uit twee injecties. De eerste vaccinatie geeft u 1 jaar bescherming. De tweede beschermt u tegen hepatitis A voor 30 jaar. De tweede vaccinatie kan pas 6 maanden na de eerste vaccinatie gegeven worden

Infectieziekten door muggen overgedragen in Malediven

Naast de voorkomende infectieziekten waar een vaccinatie voor beschikbaar is zijn er ook infectieziekten waar u andere maatregelen dient te nemen. Muggen in Malediven steken zowel overdag als in de avond en nacht. Het is verstandig altijd muggenwerende middelen waarin DEET zit, te gebruiken, onder een klamboe te slapen en bedekkende kleding te dragen. Muggen kunnen ziektes als dengue en zikakoorts overbrengen.

Vaccinaties bij langer verblijf

Het kan verstandig zijn om bij een verblijf van langer dan 2 maanden aandacht te geven aan de mogelijkheden tegen onderstaande ziekte gevaccineerd te worden. Overleg dit met de adviseur of arts tijdens een gesprek.

Hepatitis B

Deze leveraandoening wordt overgedragen door een virus via bloedcontact of sperma. Wanneer u voor langere tijd naar Malediven vertrekt, dan adviseren wij u zich hiertegen te beschermen. Een volledige vaccinatie hepatitis B bestaat uit 3 injecties. Er is een combinatievaccin hepatitis A/B beschikbaar. Mocht u de hepatitis A-vaccinatie nog niet hebben gehad, dan is het raadzaam dit combinatievaccin te gebruiken.

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op één van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken