Montenegro

Montenegro is een land in Oost- Europa. Het is een relatief klein land op de Balkan. Tot 2006 was het land nog onderdeel van Servië. Vanaf 2006 is het land onafhankelijk. Er gelden enkele aanbevelingen wat betreft inentingen in Montenegro. Deze leest u op deze pagina. 

Zijn er verplichte inentingen voor Montenegro?

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Montenegro. Er zijn echter wel een aantal inentingen die sterk worden geadviseerd te nemen voor uw bezoek aan het land. 

Aanbevolen inentingen Montenegro

Onderstaande inentingen zijn de vaccinaties die worden aangeraden voor iedere reiziger:

DTP-vaccinatie

Voor vrijwel alle reizen wordt aangeraden om de DTP-vaccinatie te halen. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. In Nederland komen deze ziektes gelukkig nauwelijks voor. De DTP-vaccinatie valt sinds 1950 binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Iedere inwoner van Nederland krijgt deze vaccinaties aangeboden in de eerste levensjaren. De laatste vaccinatie DTP wordt op 9-jarige leeftijd gegeven en beschermt 10 jaar. Wanneer u een herhaalvaccinatie krijgt bent u weer 10 jaar beschermd.

Hepatitis A-vaccinatie

Ook de hepatitis A-vaccinatie wordt aanbevolen. Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus.  Het virus verspreidt zich via ontlasting, besmet voedsel en drinkwater. Wanneer u tijdens uw reis in gebieden komt waar de hygiëne niet optimaal is loopt u risico op een besmetting met hepatitis A. De hepatitis A- vaccinatie kan u beschermen tegen deze ziekte. De vaccinatie bestaat uit twee injecties. De eerste vaccinatie geeft u 1 jaar bescherming. De tweede beschermt u tegen hepatitis A voor 30 jaar. De tweede vaccinatie kan pas 6 maanden na de eerste vaccinatie gegeven worden.

Aanbevelingen bij langer verblijf

Verblijft u voor langere tijd in Montenegro? Dan raden wij de volgende vaccinaties aan:

Hepatitis B-vaccinatie

Wanneer u voor een langere periode naar Marokko gaat adviseren wij u om de hepatitis B- vaccinatie te halen. In 2011 is de vaccinatie aan het Rijksvaccinatieprogramma toegevoegd als: het combinatievaccin DKTP-Hib-HepB.  Ook in de zorg wordt deze vaccinatie gegeven. Bespreek met de arts of vaccinatie overwogen dient te worden. Mocht u ook de hepatitis A- vaccinatie nog missen, kunt u dit combineren door gebruik te maken van het combinatievaccin.

Rabiës

Rabiës, ook wel hondsdolheid genoemd, is een infectie van de hersenen dat wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus kan overgebracht worden door middel van speeksel van besmette zoogdieren en is zeer gevaarlijk en in de meeste gevallen dodelijk. Een rabiës- vaccinatie bestaat uit 2 injecties. Bespreek uw reis met arts of adviseur. 

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op een van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken