Noord-Amerika

Bent u van plan om naar Noord-Amerika af te reizen? Dan is het uiteraard verstandig om te checken of er vaccinaties verplicht zijn. In sommige gevallen wordt vaccinatie aangeraden als u reist naar de USA, maar voor gewone vakantieganger is een inenting niet noodzakelijk of verplicht. De enige infectieziekte die in Noord-Amerika voorkomt is rabiës. U heeft een verhoogd risico op rabiës als u in contact komt met zoogdieren als wasberen en stinkdieren. 

Rabiës vaccinatie

Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, is een ernstige ziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Het begint met grieperigheid en daarna kunnen er ook krampen of verlammingen optreden. Jaarlijks overlijden 60.000 mensen aan deze infectieziekte. Gelukkig is er een vaccin op de markt waardoor u rabiës kunt voorkomen. U wordt besmet met rabiës als u wordt gebeten door een dier dat rabiës heeft. Het virus wordt overgebracht door middel van speeksel. Bijvoorbeeld als u wordt gekrabd of over wondjes gelikt wordt. 

Mocht u gebeten worden door een besmet dier en bent u vooraf gevaccineerd: dan heeft u wel nog twee nieuwe vaccinaties nodig om de infectie tegen te gaan. Mocht u gebeten worden nog niet eerder gevaccineerd zijn, dan heeft u antistoffen (RIG) nodig die vaak lastig te verkrijgen zijn. Reist u dus af naar bijvoorbeeld Florida of een andere staat in Noord-Amerika en komt u veel in contact met zoogdieren? Dan doet u er verstandig aan om u vooraf te laten vaccineren. 

Aanbevolen vaccinaties in Noord-Amerika

Vaccinaties zijn dus niet verplicht in geheel Noord-Amerika. Onder Noord-Amerika behoren de Verenigde Staten en Canada. Als u een bezoek aan Noord-Amerika combineert met een andere reisbestemming, dan kan het wel zo zijn dat u aanvullende vaccinaties nodig heeft. Bekijk hiervoor per land welke vaccinaties verplicht zijn en bespreek uw reisplannen met een arts of adviseur voor meer informatie.

Overige gezondheidsrisico’s in Noord-Amerika

In de zuidelijke en zuidoostelijke staten en Hawaï (niet ver van de westkust) komen muggen voor die tropische ziekten kunnen overbrengen. Denk hierbij aan dengue, zika of chikungunya. Voor de meerderheid van deze door muggen overdraagbare ziektes is geen vaccinatie voor Noord-Amerika beschikbaar. Zorg daarom voor voldoende muggenwering zoals DEET en bedekkende kleding. Er is geen verhoogd risico op malaria in Noord-Amerika. 

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op een van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken