Peru

Peru is een fraaie bestemming voor een mooie reis. Peru is een land ten westen van Zuid-Amerika en ligt pal aan de kust van de Zuidelijke stille oceaan. Het land wordt omringd door Brazilië, Ecuador, Colombia, Bolivia en Chili. Op deze pagina leest u alles wat u moet weten over welke vaccinaties Peru verplicht stelt en welke inentingen worden aangeraden om te nemen bij uw reis naar Peru. 

Verplichte vaccinaties Peru

Er zijn geen vaccinaties verplicht voor uw bezoek aan Peru. Wel worden enkele vaccinaties of inentingen Peru sterk aangeraden. 

Aanbevolen inentingen Peru

Sommige inentingen voor Peru worden sterk aangeraden. Op deze pagina vindt u de Peru vaccinaties die worden aanbevolen. Daarnaast is het verstandig om voor uw reis contact op te nemen met een arts of adviseur. Zij bespreken met u uw reis en adviseren welke vaccinaties in uw specifieke geval wat noodzakelijker zijn dan andere. 

Gele koorts

In het noordwesten van Peru heerst gele koorts. Een vaccinatie wordt sterk aanbevolen. Het gaat hier specifiek om de gebieden ten oosten van de Andes en in het Noordelijke kustgebied. Wanneer je alleen naar populaire reisbestemmingen als Cusco of Machu Picchu gaat, hoef je niet tegen gele koorts te worden gevaccineerd. 

DTP 

De afkorting ‘DTP’ staat voor difterie, tetanus en polio. In Nederland komen deze ziektes eigenlijk niet meer voor, maar in het buitenland – waaronder Peru – is de kans nog wel aanwezig dat u een van deze ziektes oploopt. We raden aan om deze inenting één tot twee weken voor je reis te halen, al kunnen deze inentingen ook last-minute gegeven worden. De inenting voor DTP geeft bescherming voor 10 jaar. Wanneer u naar 1 januari 1950 bent geboren is één prik voldoende. In dat geval heeft u waarschijnlijke alle kindervaccinaties namelijk gehad. Bent u voor deze datum geboren, adviseren we drie prikken. 

Hepatitis A

Voor uw reis naar Peru wordt ook aanbevolen om u te laten inenten tegen hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd. Deze ziekte kan ontstaan wanneer u in aanraking komt met een virus, dat weer wordt overgedragen door besmet voedsel of drinkwater. De ziekte wordt overgedragen door slechte hygiëne en het virus wordt via de ontlasting van een besmet persoon uitgescheiden. Vervolgens kan het virus door bijvoorbeeld het slecht wassen van handen in het voedsel terecht komen. Een complete hepatitis A vaccinatie bestaat uit twee prikken waarbij de eerste prik bescherming biedt voor 1 jaar. De tweede prik dient u binnen 6 maanden te halen zodat u beschermd bent voor 30 jaar. 

Hepatitis B en rabiës (bij verblijf langer dan drie maanden)

Bent u van plan om langer dan drie maanden in Peru te vertoeven? Dan raden we aan ook de inentingen tegen hepatitis B en rabiës (ook wel hondsdolheid genoemd) te nemen. Hepatitis B-vaccinatie bestaat uit drie prikken, waarna u levenslang beschermd bent. Begin uw vaccinatie bij voorkeur minimaal zeven maanden voor vertrek. Rabiës is een gevaarlijke ziekte en in de meeste gevallen dodelijk. De vaccinatie tegen rabiës bestaat uit twee prikken, met een tussenpoos van één week.  

Malaria

In Peru komt malaria voor. In de meeste gebieden kunt u volstaan met muggenwerende middelen, maar soms is een noodbehandeling nodig. Muggenwerende middelen beschermen ook tegen andere ziekten die door muggen worden overgedragen.

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op een van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken