Argentinië 

Argentinië, officieel de Argentijnse Republiek, ligt in het zuiden van Zuid Amerika tussen het Andesgebergte en de Atlantische Oceaan. Het is een groot langgerekt land en kent daarom verschillende klimaatzones. Tropisch in het noordoosten, subtropisch in het noorden en sub-Antarctisch in het zuidelijke Patagonië. Het land is rijk aan prachtige natuurgebieden en Europees beïnvloede cultuur. Reis vanuit het temperamentvolle Buenos Aires, de metropool met de prachtige architectuur, naar Salta met Spaanse invloeden in het noorden. Daar start een prachtige treinreis door het berggebied en langs de schitterende wijngaarden van Cafayete. Ben je meer een natuurliefhebber dan kun je je hart ophalen in een van de 10 nationale parken. Prachtige watervallen, waarbij je soms tot vlakbij het denderend geweld van het water kan komen. Nog meer natuurschoon in het sub-Antarctische Patagonië. Ruige bergen, witte gletsjers en pinguïns en nog veel meer. Bent u van plan dit indrukwekkende land te bezoeken? Dan moet u  in het bezit zijn van een geldig paspoort  Dit moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij terugkomst in Nederland. U hoeft voor Argentinië geen visum aan te vragen. Naast het in orde brengen van uw reisdocumenten is het ook verstandig aandacht te besteden aan de gezondheidsrisico’s die voor Argentinië gelden. Lees in de tekst hieronder welke wij alvast voor u hebben benoemd.

Zijn er verplichte Argentinië inentingen?

Nee, er zijn geen inentingen verplicht om de Argentijnse Republiek te bezoeken. Wel wordt aangeraden  vaccinaties te overwegen. Een arts of adviseur kan deze op basis van uw gezondheidssituatie en de aard en duur van uw reis, de omstandigheden waarin u daar verblijft de vaccinaties aanbevelen.

Aanbevolen Argentinië vaccinaties

De vaccinaties  die voor Argentinië zijn aanbevolen, zijn in het algemeen vaccinaties  die voor bijna alle reizen worden geadviseerd. Bespreek uw reisplannen tijdig met arts of adviseur goed om ervoor te zorgen dat u optimaal beschermd op reis gaat. De onderstaande vaccinaties worden regelmatig aangeraden aan alle reizigers die voor een periode in dit prachtige land verblijven.

Gele koorts vaccinatie

Gele koorts komt alleen in het uiterste noorden van Argentinië voor. Gele koorts is een infectieziekte die vrij ernstig is en wordt overgebracht door muggen. De ziekte veroorzaakt koorts en mogelijk geelzucht en bloedingen. De inenting voor deze ziekte bestaat uit één vaccinatie. Deze geeft pas na 10 dagen bescherming en de bescherming is in principe levenslang. Mocht u het noorden van Argentinië bezoeken  bespreek dit daarom tijdig met uw arts.

DTP 

Het DTP-vaccin beschermt tegen de ziektes difterie, tetanus en polio. Deze ziektes komen in Nederland nauwelijks meer voor omdat de meeste inwoners gevaccineerd zijn middels het RVP.  De laatste vaccinaties DTP wordt op 9-jarige leeftijd gegeven en beschermt 10 jaar.

Mocht de laatste vaccinatie DTP langer dan 10 jaar geleden zijn dan si het dringende advies deze vaccinatie voor uw reis te gaan halen.

Hepatitis A 

Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus. Hepatitis A wordt overgedragen door contact met, door ontlasting besmet voedsel  of drinkwater. De vaccinatie bestaat uit twee delen. De eerste vaccinatie geeft bescherming voor een jaar. Na de tweede vaccinatie, minimaal zes maanden na de eerste, bent u beschermd tegen hepatitis A voor 30 jaar.

Persoons- en reisafhankelijke inentingen

De bovenstaande vaccinaties zijn de standaard vaccinaties voor bijna iedere reiziger. Wanneer u bijvoorbeeld bijzondere sporten gaat doen of moeilijk bereikbare plaatsten gaat bezoeken  zijn wellicht nog andere vaccinaties nodig. U kunt dit in een gesprek met uw behandelend arts of een adviseur bespreken.

Rabiës vaccinatie

Als u naar Argentinië gaat reizen, dan kan uw arts aanvullende vaccinaties adviseren voor de ziekte rabiës, ook wel hondsdolheid genoemd. Hondsdolheid is een zeer ernstige ziekte die wordt veroorzaakt door een virus en leidt vrijwel altijd  tot de dood. Afhankelijk van uw reis kan hiervoor dus een inenting aanbevolen worden. De vaccinatie tegen rabiës bestaat uit 2 prikken.

Overige gezondheidsrisico’s in Argentinië

Niet voor alle ongemakken en gezondheidsrisico’s verbonden aan het reizen naar Argentinië zijn vaccinaties beschikbaar. Een voorbeeld hiervan is reizigersdiarree. Diarree kan plotseling opkomen en mogelijk voor uitdroging kan zorgen. Drink geen water uit de kraan maar uit een gesloten fles en eet geen rauw voedsel. Zo kunt u de kans op reizigersdiarree in Argentinië aanzienlijk verminderen. Het is ook verstandig om stopmiddelen tegen diarree mee te nemen.

Overdraagbare ziektes door muggen

In bepaalde gebieden van Argentinië kunnen muggen voorkomen die overdraagbare ziektes met zich meebrengen. Hierbij kunt u denken aan zika, chikungunya en/of dengue. Voor deze door muggen overdraagbare ziektes is geen vaccinatie beschikbaar. Om uzelf te beschermen tegen muggen is het aan te raden om anti-muggenproducten zoals een klamboe en anti-muggenspray met DEET aan te schaffen.

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op een van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken