Azerbeidzjan

Azerbeidzjan is het grootste en dichtstbevolkte land in de Kaukasus. Het is een voormalige Sovjetrepubliek en ligt op de grens van Oost-Europa en West-Azië. Het is ook het land van olie en gas. Het land kent een verscheidenheid aan landschappen: de bergen van de Grote-de Kleine Kaukasus en van het Talysgebergte, het hoogland met het subtropische klimaat en het laagland met de rivieren en meren. Er zijn 8359 rivieren in het land en 400 moddervulkanen. Door de ligging aan de Zijderoute vindt u in het land veel oude steden, kastelen moskeeën en badhuizen. Maar ook is er erg veel grensverleggende moderne architectuur in Azerbeidzjan. Voorbeelden hiervan zijn de stad Neft Daşlan, gebouwd op een boorplatvorm in de Kaspische Zee en het Heydar Aliyev Cultural Cente het gebouw zonder palen of pilaren om het dak te dragen. Wanneer u van plan bent naar dit uitgestrekte land te reizen dient u in het bezet te zijn van een paspoort dat nog 3 maanden geldig is, een visum een hotelreservering en een retourticket. Op het gebied van uw gezondheid vergt een bezoek ook enige voorbereiding. Lees hieronder welke aanbevelingen wij doen voor uw reis naar Azerbeidzjan. 

Verplichtingen inentingen Azerbeidzjan

Azerbeidzjan kent geen verplichte vaccinaties

Aangeraden inentingen Azerbeidzjan

De volgende inentingen worden aangeraden als u een reis gaat maken naar Azerbeidzjan.

DTP-vaccinatie

Voor vrijwel alle reizen wordt aangeraden om de DTP-vaccinatie te halen. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. In Nederland komen deze ziektes gelukkig nauwelijks voor. De DTP-vaccinatie valt sinds 1950 binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Iedere inwoner van Nederland krijgt deze vaccinaties aangeboden in de eerste levensjaren. De laatste vaccinatie DTP wordt op 9-jarige leeftijd gegeven en beschermt 10 jaar. Wanneer u een herhaalvaccinatie krijgt bent u weer 10 jaar beschermd.

Hepatitis A-vaccinatie

Ook de hepatitis A-vaccinatie wordt aanbevolen. Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus.  Het virus verspreidt zich via ontlasting, besmet voedsel en drinkwater. Wanneer u tijdens uw reis in gebieden komt waar de hygiëne niet optimaal is loopt u risico op een besmetting met hepatitis A. De hepatitis A- vaccinatie kan u beschermen tegen deze ziekte. De vaccinatie bestaat uit twee injecties. De eerste vaccinatie geeft u 1 jaar bescherming. De tweede beschermt u tegen hepatitis A voor 30 jaar. De tweede vaccinatie kan pas 6 maanden na de eerste vaccinatie gegeven worden.

Aanbevelingen bij langer verblijf

Bij een langer verblijf in Azerbeidzjan worden de volgende inentingen aanbevolen:

Hepatitis B

Hepatitis B is een virusziekte die ontstekingen aan de lever veroorzaakt. Besmetting vindt plaats door seksueel contact of wanneer u in contact komt met het bloed van iemand die besmet is. Hepatitis B-vaccinatie is nergens verplicht, echter wordt het wel sterk aangeraden wanneer u langer dan drie maanden in het land verblijft.  

Rabiës 

Rabiës, oftewel hondsdolheid, kunt u oplopen door een beet of lik van een besmet zoogdier. Bij een besmetting met rabiës worden delen van uw hersenen aangetast. Deze inenting kan geadviseerd worden indien u langer dan 3 maanden door Azerbeidzjan wilt reizen. In de regel zou het vermijden van contact met wilde dieren echter genoeg moeten zijn. 

Tuberculose

Tuberculose komt vaker voor in Azerbeidzjan. Omdat keuze voor maatregelen tegen tbc afhankelijk is van bepaalde factoren raden wij u aan om voor vertrek uw plannen met een arts te bespreken. De arts kan u een goed advies geven over de noodzaak van een tuberculose vaccinatie. Wanneer vaccinatie of ander tuberculose controle wenselijk is zal de arts of adviseur u verwijzen naar de tuberculose afdeling van de GGD.

Malaria

Er is malaria in Azerbeidzjan. Deze ziekte veroorzaakt hoge koorts en wordt overgebracht door de Anopheles mug. Tegen malaria is nog geen vaccinatie ontwikkeld. Het advies is om in elk geval beschermende kleding te dragen en goed te smeren met muggenspray die DEET bevat. In sommige gevallen wordt aangeraden om gebruik te maken van tabletten ter preventie van malaria. Voor andere gebieden volstaan de beschermende middelen. Voor meer informatie en de juiste tabletten kunt u uw arts raadplegen.

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op een van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken