Belarus

Belarus is een voormalige Sovjet Republiek en ligt Polen, Oekraïne en Rusland. Belarus is volledig omsloten door land en heeft dus geen aantrekkelijke kustlijn met stranden. Hoge bergen zijn er ook niet; Belarus is een vlak land met veel bossen en landbouwgebied. Ideaal voor de rustige wandelaar. Minsk is de hoofdstad van het land en bestaat al heel lang. Maar er zijn niet veel historische bouwwerken meer over na een aantal verwoestingen door de eeuwen heen. Na 1945 is Minsk volledig herbouwd. Het is dus een moderne stad met charmante kenmerken. De keuken van Belarus is vooral bekend om de aardappelgerechten. Men kent er meer dan 1000. Wanneer u Belarus, Wit-Rusland bezoekt is een geldig paspoort en een visum vereist. Hoewel het een veilig vakantieland is is het toch verstandig de hieronder gegeven adviezen op te volgen.

Zijn er verplichte vaccinaties voor Belarus?

Er zijn geen verplichte inentingen nodig om naar Belarus te reizen. Er worden wel aanbevelingen gedaan betreft vaccinaties Belarus. Zodra u de plannen maakt om naar Belarus te reizen kunt u met uw behandelend arts of adviseur bespreken of er bepaalde vaccinaties nodig zijn. 

Aanbevolen vaccinaties

De inentingen voor Belarus zijn de vaccinaties die worden aangeraden voor iedere reiziger buiten West-Europa. Bespreek uw reisplannen nauwkeurig met uw arts om ervoor te zorgen dat u zo goed mogelijk beschermd op reis gaat. 

DTP-vaccinatie

Voor het reizen naar Belarus wordt aangeraden om de DTP-vaccinatie te halen. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. In Nederland komen deze ziektes gelukkig nauwelijks voor. De DTP-vaccinatie valt sinds 1950 binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Iedere inwoner van Nederland krijgt deze vaccinaties aangeboden in de eerste levensjaren. De laatste vaccinatie DTP wordt op 9-jarige leeftijd gegeven en beschermt 10 jaar Wanneer u een herhaalvaccinatie krijgt bent u weer 10 jaar beschermd.

Hepatitis A-vaccinatie

Ook de hepatitis A-vaccinatie wordt aanbevolen. Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus.  Het virus verspreidt zich via ontlasting, besmet voedsel en drinkwater. De hepatitis A-vaccinatie kan u beschermen tegen deze ziekte. De vaccinatie bestaat uit twee injecties. De eerste vaccinatie geeft u 1 jaar bescherming. De tweede prik beschermt u tegen hepatitis A voor 30 jaar. De tweede vaccinatie kan pas 6 maanden na de eerste prik gegeven worden.

Bijzondere vaccinaties

Wanneer u in een gesprek met uw behandelend arts uw reis bespreekt kan het zijn dat er op basis van de aard, verblijfsomstandigheden en duur van uw reis nog andere vaccinaties aanbevolen worden. Uw gezondheid en leeftijd worden bij deze aanbeveling altijd meegenomen.

Als u voor langere tijd naar Belarus gaat reizen, kan uw behandelend arts aanvullende vaccinaties adviseren voor de volgende ziektes:

Overige gezondheidsrisico’s 

Naast ziektes waartegen gevaccineerd kan worden zijn er gezondheidsrisico’s die u oploopt in het gebied waar geen inenting voor is. Denk hierbij aan reizigersdiarree. Dit is een acute diarree die in ernstige gevallen tot uitdroging kan zorgen. Het algemene advies is daarom: drink geen water uit de kraan maar  uit een gesloten waterfles en eet geen rauw vlees. Neem diarreeremmers mee en zorg dat u voldoende vocht binnen krijgt.

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op een van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken