Rusland 

Rusland, ofwel de Russische Federatie, is het grootste land ter wereld dat zowel in Europa als in Azië ligt. Het land kent een aantal interessante bezienswaardigheden en een indrukwekkende hoeveelheid beschermde natuurgebieden. Gaat u binnenkort op reis naar Rusland? Zorg dan dat uw paspoort geldig is en dat, indien nodig een visum heeft. 

Zijn er vaccinaties voor Rusland verplicht?

Nee, er zijn geen inentingen die u moet hebben gehad voordat u dit land in mag. Er zijn wel wat vaccinaties die aangeraden worden voordat u naar Rusland vertrekt. Dit zijn inentingen tegen ziektes waar reizigers doorgaans mee te maken krijgen. Naast deze aanbevolen vaccinaties zijn er nog persoons- en reisgebonden adviezen voor inentingen. Uw behandelende arts kan deze vaccins voor Rusland op basis van uw gezondheidssituatie en/of reisplannen aanraden.

Aanbevolen Rusland vaccinaties

Vaccinaties helpen u te beschermen tegen diverse ziektes die in een bepaald gebied of land voorkomen. Deze infectieziektes kunnen uw reisplannen in de war schoppen en in het ergste geval hebben ze een blijvende impact op uw leven. Er zijn een paar vaccinaties die voor bezoekjes aan Rusland worden aangeraden. Wanneer u deze inentingen heeft, dan kunt u zorgeloos genieten van uw vakantie. De onderstaande vaccinaties worden voor Rusland aangeraden.

DTP-vaccinatie

Voor vrijwel alle reizen wordt aangeraden om de DTP-vaccinatie te halen. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. In Nederland komen deze ziektes gelukkig nauwelijks voor. De DTP-vaccinatie valt sinds 1950 binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Iedere inwoner van Nederland krijgt deze vaccinaties aangeboden in de eerste levensjaren. De laatste vaccinatie DTP wordt op 9-jarige leeftijd gegeven en beschermt 10 jaar. Wanneer u een herhaalvaccinatie krijgt bent u weer 10 jaar beschermd.

Hepatitis A-vaccinatie

Ook de hepatitis A-vaccinatie wordt aanbevolen. Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus.  Het virus verspreidt zich via ontlasting, besmet voedsel en drinkwater. Wanneer u tijdens uw reis in gebieden komt waar de hygiëne niet optimaal is loopt u risico op een besmetting met hepatitis A. De hepatitis A- vaccinatie kan u beschermen tegen deze ziekte. De vaccinatie bestaat uit twee injecties. De eerste vaccinatie geeft u 1 jaar bescherming. De tweede beschermt u tegen hepatitis A voor 30 jaar. De tweede vaccinatie kan pas 6 maanden na de eerste vaccinatie gegeven worden.

Persoons- en reisgebonden vaccinaties Rusland

Naast de bovenstaande Rusland vaccinaties zijn er nog andere inentingen die uw behandelende arts kan adviseren. Het is verstandig om tijdens een gesprek met de arts uw specifieke reisplannen te bespreken. Vervolgens kan de arts met die informatie aanvullende vaccinaties aanraden. Dit zijn persoons- en reisgebonden vaccinaties. 

Bent u van plan om naar Rusland te reizen? Dan kan uw behandelende arts vaccinaties voor de onderstaande ziektes adviseren:

Andere risico’s voor uw gezondheid in Rusland

Ten slotte zijn er nog andere gezondheidsrisico’s waar u mee te maken kunt krijgen tijdens uw reis door Rusland. Deze aandoeningen vallen niet onder de Rusland vaccinaties, omdat er simpelweg geen inentingen voor beschikbaar zijn. Zo kunt u reizigersdiarree oplopen in dit land. De plots opkomende diarree is heel vervelend, maar door middel van een stopmiddel en oral rehydration salts (ORS) kunt u de situatie enigszins onder controle houden. 

Verder is het aan te raden om naast de Rusland vaccinaties ook de nodige insectenwering mee te nemen op vakantie omdat bijvoorbeeld Japanse. Encefalitis door muggen wordt overgebracht. Denk bijvoorbeeld aan insectenwerende middelen met DEET zodat stekende insecten u minder lastigvallen. Wanneer u de natuur gaat opzoeken, dan behoort een tekenpincet tot de standaarduitrusting. 

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op een van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken