Botswana 

Bent u van plan om te reizen naar Botswana? Dan is het noodzakelijk om goede voorbereidingen te treffen zoals het uitzoeken of er vaccinaties nodig zijn. Als u reist naar Botswana, dan zijn DTP, BMR en hepatitis A -vaccinaties aanbevolen vaccinaties voor Botswana. Deze inentingen worden regelmatig aanbevolen aan reizigers. Afhankelijk van uw persoonlijke situatie kan het daarnaast raadzaam zijn om u tevens te laten vaccineren tegen gele koorts, BMR, Hepatitis B, tuberculose en rabiës

Verplichte vaccinaties Botswana

Voor Botswana bestaan geen verplichte vaccinaties. Alleen wanneer u Botswana binnen komt uit een land waar gele koorts heerst, kan het zijn dat men bij de grens een bewijs van vaccinatie kan vragen. Er worden wel aanbevelingen gedaan betreft vaccinaties. Zodra u de plannen maakt om naar Botswana te reizen kunt u met uw behandelend arts of adviseur bespreken of er bepaalde vaccinaties nodig zijn. 

Aanbevolen vaccinaties

De inentingen voor Botswana zijn de vaccinaties die worden aangeraden voor iedere reiziger buiten West-Europa. Bespreek uw reisplannen uitvoerig met uw arts om ervoor te zorgen dat u zo goed mogelijk beschermd op reis gaat. 

DTP- vaccinatie

Voor het reizen naar Botswana wordt aangeraden om de DTP vaccinatie te halen. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. In Nederland komen deze ziektes gelukkig nauwelijks voor. De DTP-vaccinatie valt sinds 1950 binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) . Iedere inwoner van Nederland krijgt deze vaccinaties aangeboden in de eerste levensjaren. De laatste vaccinatie DTP wordt op 9-jarige leeftijd gegeven en beschermt 10 jaar Wanneer u een herhaalvaccinatie krijgt bent u weer 10 jaar beschermd.

Hepatitis A-vaccinatie

Ook de hepatitis A- vaccinatie wordt aanbevolen. Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus.  Het virus verspreidt  zich via ontlasting, besmet voedsel en drinkwater. Wanneer de leefomstandigheden tijdens uw verblijf primitief zijn loopt u kans om deze ziekte op te lopen. De hepatitis A- vaccinatie kan u beschermen tegen deze ziekte. De vaccinatie bestaat uit twee injecties. De eerste vaccinatie geeft u 1 jaar bescherming. De tweede prik beschermt u tegen hepatitis A voor 30 jaar. De tweede vaccinatie kan pas 6 maanden na de eerste prik gegeven worden.

BMR-vaccinatie

Met de BMR-vaccinatie wordt u beschermd tegen drie ernstige ziektes: bof, mazelen en rodehond. De bof wordt verspreid door het bofvirus. Deze ziekte is zeer besmettelijk en leidt tot ontsteking van de speekselklier bij het oor. Als een besmet persoon niest, hoest of praat, dan  komen er kleine druppeltjes in de lucht waardoor het virus overgedragen kan worden. Ook Rode hond wordt overgedragen door middel van besmette druppeltjes in de lucht die patiënten uitademen, niezen of hoesten. De ziekte begint met lichte verschijningen zoals koorts, vermoeidheid, verkoudheid en een oogontsteking. Daarna volgt een rode uitslag. Mazelen wordt ook door besmette deeltjes overgedragen en kan naast koorts, jeuk en blaasjes ook tot ernstige complicaties leiden.

In Nederland wordt de BMR-vaccinatie vanaf 1987 in het Rijksvaccinatieprogramma ( RVP) gegeven op de leeftijd van 14 maanden en 9 jaar. De bescherming is levenslang. Wanneer u geen vaccinatie heeft gehad en ook de ziektes niet heeft doorgemaakt kan vaccinatie voor uw reis verstandig zijn.

Persoons- en reisgebonden vaccinaties voor Botswana

De bovenstaande vaccinaties worden aangeraden aan iedere reiziger naar Botswana. Als u langer in Botswana verblijft kunnen de volgende inentingen nodig zijn: 

  • Gele koorts
  • Hepatitis B
  • Tuberculose 
  • Rabiës
vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op een van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken