Egypte 

Begin goed voorbereid aan uw reis door tijdig alle benodigde vaccinaties voor Egypte in kaart te brengen. Voor dit land geldt dat er in sommige situaties verplichte Egypte inentingen zijn. De noodzaak hiertoe is afhankelijk van uw reisplan. Ook zijn er een aantal inentingen voor Egypte die aanbevolen worden en/of alleen van toepassing zijn voor reizigers met gezondheidsklachten. Bespreek uw reisplan samen met uw arts voor een passend advies.

Verplichte inentingen

Egypte kent geen verplichte vaccinaties. Een bewijs van gele koorts vaccinatie is voor Egypte is wel verplicht wanneer u minder dan 12 uur in transit bent geweest in een land met hoog risico op gele koorts. 

Aanbevolen vaccinaties 

In Egypte komen andere ziektes voor dan in Nederland. Ondanks dat er geen verplichte vaccinaties zijn, kan het wel wenselijk zijn vaccinaties te overwegen.

Onderstaande inentingen zijn de vaccinaties die worden aangeraden aan iedere reiziger buiten West-Europa. Bespreek uw reisplannen nauwkeurig met uw arts om ervoor te zorgen dat u zo goed mogelijk beschermd op reis gaat. 

DTP-vaccinatie

Voor vrijwel alle reizen wordt aangeraden om de DTP-vaccinatie te halen. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. In Nederland komen deze ziektes gelukkig nauwelijks voor. De DTP-vaccinatie valt sinds 1950 binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) . Iedere inwoner van Nederland krijgt deze vaccinaties aangeboden in de eerste levensjaren. De laatste vaccinatie DTP wordt op 9-jarige leeftijd gegeven en beschermt 10 jaar Wanneer u een herhaalvaccinatie krijgt bent u weer 10 jaar beschermd.

Hepatitis A-vaccinatie

Ook de hepatitis A-vaccinatie wordt aanbevolen. Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus.  Het virus verspreidt  zich via ontlasting, besmet voedsel en drinkwater. Wanneer u tijdens uw reis in gebieden komt waar de hygiëne niet optimaal is loopt u risico op een besmetting met hepatitis A. De hepatitis A- vaccinatie kan u beschermen tegen deze ziekte. De vaccinatie bestaat uit 2 injecties. De eerste vaccinatie geeft u 1 jaar bescherming. De tweede  beschermt u tegen hepatitis A voor 30 jaar. De tweede vaccinatie kan pas 6 maanden na de eerste vaccinatie gegeven worden.

BMR- vaccinatie

Met de BMR-vaccinatie wordt u beschermd tegen drie ernstige ziektes: bof, mazelen en rodehond.

De bof wordt verspreid door het bofvirus. Deze ziekte is zeer besmettelijk en leidt tot ontsteking van de speekselklier bij het oor. Als een besmet persoon niest, hoest of praat, dan  komen er kleine druppeltjes in de lucht waardoor het virus overgedragen kan worden.

Ook rodehond wordt overgedragen door middel van besmette druppeltjes in de lucht die patiënten uitademen, niezen of hoesten. De ziekte begint met lichte verschijningen zoals koorts, vermoeidheid, verkoudheid en een oogontsteking. Daarna volgt een rode uitslag. 

Mazelen, in Egypte veel voorkomend, wordt ook door besmette deeltjes overgedragen en kan naast koorts, jeuk en blaasjes ook tot ernstige complicaties leiden.In Nederland wordt de BMR- vaccinatie vanaf 1987 in het Rijksvaccinatieprogramma ( RVP) gegeven op de leeftijd van 14 maanden en 9 jaar. De bescherming is levenslang. Wanneer u geen vaccinatie heeft gehad en ook de ziektes niet heeft doorgemaakt kan vaccinatie voor uw reis verstandig zijn.

Geadviseerde inentingen bij een langdurig verblijf

Er gelden extra adviezen omtrent Egypte vaccinaties als u van plan bent om langer dan drie maanden in het land te blijven. Bespreek uw situatie met uw arts voor een persoonlijk vaccinatieadvies.

Rabiës

In Egypte kunt u te maken krijgen met de infectieziekte rabiës. Deze ziekte komt voor bij wilde zoogdieren en zwerfhonden. Om besmetting te voorkomen dient u direct contact met wilde zoogdieren zoveel mogelijk te vermijden. Deze Egypte inenting wordt geadviseerd bij een verblijf dat langer duurt dan drie maanden. De vaccinatie bestaat uit twee prikken met een tussenpoos van een week.

Hepatitis B

De ziekte hepatitis B wordt veroorzaakt door een virus die uw lever infecteert. Voor bescherming tegen deze ziekte heeft u drie inentingen nodig, waarna u voor de rest van uw leven beschermd bent.

Malaria in Egypte

In Egypte komt gelukkig geen malaria voor. Wel kunnen muggen andere ziektes bij zich dragen. Een goede bescherming tegen muggenbeten kan daarom wenselijk zijn. Ter preventie kunt u bedekkende kleding dragen en onbedekte lichaamsdelen insmeren met een muggenwerend middel dat DEET bevat.

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op een van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken