Gambia

Gambia ligt aan de kust van de Atlantische Oceaan in Afrika. Gambia is het kleinste land van Afrika, maar zeker één van de mooiste om te bezoeken. Wel is het belangrijk om ruim voor uw vertrek alle benodigde Gambia inentingen in kaart te brengen. Zo kunt u zorgeloos van uw reis gaan genieten. Op deze pagina vindt u alle verplichte en geadviseerde vaccinaties voor Gambia.

Verplichte Gambia inentingen

Het is verplicht om een Gambia inenting te halen tegen gele koorts wanneer u uit een land komt met hoog risico of 12 uur of langer in transit bent geweest in een hoog risico land. Buiten deze verplichting is een vaccinatie tegen gele koorts ook zeer aanbevolen omdat er in Gambia gele koorts heerst. Indien u besmet raakt met deze ziekte kunt u de volgende ziekteverschijnselen ervaren; zeer snel opkomende koorts, hoofdpijn, bloedingen en geelzucht. Een gele koorts vaccinatie beschermt u  levenslang.

Aanbevolen vaccinaties voor Gambia

Onderstaande inentingen zijn de vaccinaties die worden aangeraden voor iedere reiziger buiten West-Europa. Bespreek uw reisplannen nauwkeurig met uw arts om ervoor te zorgen dat u zo goed mogelijk beschermd op reis gaat. 

DTP-vaccinatie

Voor vrijwel alle reizen wordt aangeraden om de DTP-vaccinatie te halen. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. In Nederland komen deze ziektes gelukkig nauwelijks voor. De DTP-vaccinatie valt sinds 1950 binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) . Iedere inwoner van Nederland krijgt deze vaccinaties aangeboden in de eerste levensjaren. De laatste vaccinatie DTP wordt op 9-jarige leeftijd gegeven en beschermt 10 jaar Wanneer u een herhaalvaccinatie krijgt bent u weer 10 jaar beschermd.

Hepatitis A-vaccinatie

Ook de hepatitis A-vaccinatie wordt aanbevolen. Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus.  Het virus verspreidt  zich via ontlasting, besmet voedsel en drinkwater. Wanneer u tijdens uw reis in gebieden komt waar de hygiëne niet optimaal is loopt u risico op een besmetting met hepatitis A. De hepatitis A- vaccinatie kan u beschermen tegen deze ziekte. De vaccinatie bestaat uit twee injecties. De eerste vaccinatie geeft u 1 jaar bescherming. De tweede  beschermt u tegen hepatitis A voor 30 jaar. De tweede vaccinatie kan pas 6 maanden na de eerste vaccinatie gegeven worden.

BMR-vaccinatie

Met de BMR-vaccinatie wordt u beschermd tegen drie ernstige ziektes: bof, mazelen en rodehond. 

De bof wordt verspreid door het bofvirus. Deze ziekte is zeer besmettelijk en leidt tot ontsteking van de speekselklier bij het oor. Als een besmet persoon niest, hoest of praat, dan  komen er kleine druppeltjes in de lucht waardoor het virus overgedragen kan worden. Ook rodehond wordt overgedragen door middel van besmette druppeltjes in de lucht die patiënten uitademen, niezen of hoesten. De ziekte begint met lichte verschijningen zoals koorts, vermoeidheid, verkoudheid en een oogontsteking. Daarna volgt een rode uitslag.  Mazelen, veel voorkomend in Gambia, wordt ook door besmette deeltjes overgedragen en kan naast koorts, jeuk en blaasjes ook tot ernstige complicaties leiden.

In Nederland wordt de BMR-vaccinatie vanaf 1987 in het Rijksvaccinatieprogramma ( RVP) gegeven op de leeftijd van 14 maanden en 9 jaar. De bescherming is levenslang. Wanneer u geen vaccinatie heeft gehad en ook de ziektes niet heeft doorgemaakt kan vaccinatie voor uw reis verstandig zijn.

Overige aanbevelingen

Wanneer uw verblijf in Gambia langer duurt dan 6 weken kan ook een vaccinatie tegen meningitis worden aanbevolen. Meningitis is een ernstige ziekte die een hersenontsteking veroorzaakt.

Meningokokken-vaccinatie

U krijgt één vaccinatie en bent beschermd tegen een besmetting met meningokokken.

Rabiës

Deze Gambia vaccinaties is nodig wanneer u langer dan drie maanden verwacht te blijven in het land. De ziekte rabiës komt voor onder zoogdieren in het land, waardoor het aangeraden wordt om direct contact met deze dieren te vermijden. Het is mogelijk om u te laten inenten tegen rabiës. Deze vaccinatie bestaat uit twee prikken met een tussenpoos van een week.

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op een van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken