Noord-Korea 

Noord-Korea, het meest geïsoleerde en onbekende land ter wereld, wordt stapje voor stapje meer open. De Noord-Koreaanse overheid zegt meer toeristen naar Noord-Korea te willen halen en wil de mogelijkheid om te reizen naar Noord-Korea aantrekkelijker maken. Wanneer u naar dit land reist, dan heeft u een aantal documenten nodig. Denk hierbij aan een geldig paspoort en een visum. Voor de exacte details kunt u de ambassade van dit land, gevestigd in Den Haag, raadplegen. Verder is het verstandig om eventuele Noord-Korea vaccinaties te overwegen. 

Zijn er verplichte inentingen voor Noord-Korea?

De volgende vaccinaties zijn verplicht voor een reis naar Noord-Korea:

Gele koorts

Voor een bezoek aan Noord-Korea is een gele koorts vaccinatie niet verplicht. Wel wordt aan de grens een geldig bewijs van gele koorts vaccinatie gevraagd als u reist vanuit een gele koorts land of in transit bent geweest voor meer dan 12 uur in een zo’n land. De vaccinatie tegen gele koorts is pas na 10 dagen beschermend. Zorg dat u de vaccinatie dus op tijd laat zetten.

Aanbevolen Noord-Korea vaccinaties

Onderstaande inentingen zijn de vaccinaties die worden aangeraden voor iedere reiziger buiten West-Europa. Bespreek uw reisplannen nauwkeurig met uw arts om ervoor te zorgen dat u zo goed mogelijk beschermd op reis gaat. 

DTP-vaccinatie

Voor vrijwel alle reizen wordt aangeraden om de DTP-vaccinatie te halen. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. In Nederland komen deze ziektes gelukkig nauwelijks voor. De DTP-vaccinatie valt sinds 1950 binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Iedere inwoner van Nederland krijgt deze vaccinaties aangeboden in de eerste levensjaren. De laatste vaccinatie DTP wordt op 9-jarige leeftijd gegeven en beschermt 10 jaar. Wanneer u een herhaalvaccinatie krijgt bent u weer 10 jaar beschermd.

Hepatitis A-vaccinatie

Ook de hepatitis A-vaccinatie wordt aanbevolen. Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus.  Het virus verspreidt zich via ontlasting, besmet voedsel en drinkwater. Wanneer u tijdens uw reis in gebieden komt waar de hygiëne niet optimaal is loopt u risico op een besmetting met hepatitis A. De hepatitis A- vaccinatie kan u beschermen tegen deze ziekte. De vaccinatie bestaat uit twee injecties. De eerste vaccinatie geeft u 1 jaar bescherming. De tweede beschermt u tegen hepatitis A voor 30 jaar. De tweede vaccinatie kan pas 6 maanden na de eerste vaccinatie gegeven worden.

BMR-vaccinatie

Een vaccinatie tegen mazelen alleen bestaat niet. Met de BMR-vaccinatie wordt u beschermd tegen drie ernstige ziektes: bof, mazelen en rodehond. 

De bof wordt verspreid door het bofvirus. Deze ziekte is zeer besmettelijk en leidt tot ontsteking van de speekselklier bij het oor. Als een besmet persoon niest, hoest of praat, dan komen er kleine druppeltjes in de lucht waardoor het virus overgedragen kan worden. Ook rodehond wordt overgedragen door middel van besmette druppeltjes in de lucht die patiënten uitademen, niezen of hoesten. De ziekte begint met lichte verschijningen zoals koorts, vermoeidheid, verkoudheid en een oogontsteking. Daarna volgt een rode uitslag. Mazelen wordt ook door besmette deeltjes overgedragen en kan naast koorts, jeuk en blaasjes ook tot ernstige complicaties leiden.

In Nederland wordt de BMR-vaccinatie vanaf 1987 in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) gegeven op de leeftijd van 14 maanden en 9 jaar. De bescherming is levenslang. Wanneer u geen vaccinatie heeft gehad en ook de ziektes niet heeft doorgemaakt kan vaccinatie voor uw reis verstandig zijn.

Vaccinaties bij langer verblijf

Naast de bovenstaande Noord-Korea vaccinaties zijn er nog aanvullende inentingen die uw arts kan aanbevelen. Afhankelijk van uw gezondheidssituatie en de aard en duur van uw reis kunt u deze vaccins nodig hebben. Vandaar dat er gesproken wordt over ‘persoons- en reisgebonden vaccinaties’. Het betreft de onderstaande Noord-Korea vaccinaties.

Hepatitis B

Wanneer u langer dan 3 maanden verblijft in dit land, dan kan uw arts een hepatitis B als Noord-Korea vaccinatie aanraden. Hepatitis B wordt veroorzaakt door een zeer besmettelijk virus. Dat virus wordt overgedragen via bloed en sperma, en leidt uiteindelijk tot een infectie van de lever. 

Rabiës

Rabiës, ook wel ‘hondsdolheid’ genoemd, is een ernstige herseninfectie. Deze infectie wordt veroorzaakt door een virus dat overgebracht wordt door het speeksel van zoogdieren die besmet zijn. Dit gebeurt bijvoorbeeld door een beet, krab of lik. Afhankelijk van de omstandigheden kan een inenting tegen deze ziekte geadviseerd worden als Noord-Korea vaccinatie. Raadpleeg hiervoor uw arts.

Japanse encefalitis

Een andere virusinfectie die u kunt oplopen in Noord-Korea is Japanse encefalitis. Dit virus wordt van een bepaalde muggensoort overgedragen op mensen door middel van een muggenbeet. Aangezien reizigers doorgaans zelden besmet raken met dit virus, is een vaccin niet altijd noodzakelijk. Het Japanse encefalitis vaccin wordt alleen op basis van specifieke omstandigheden aangeraden als Noord-Korea vaccinatie.

Malaria

In de zuiderlijke grensgebieden komt malaria voor in de maanden juni tot en met september. Reist u in die maanden naar Noord-Korea dan is het gebruik van muggenwerende sterk aanbevolen. In de rest van het jaar loopt u geen risico malaria op te lopen. Daarnaast kunt u last krijgen van reizigersdiarree. Het is verstandig om geen water uit de kraan te drinken. Mocht u toch last van diarree krijgen dan is het noodzaak voldoende vocht te drinken en eventueel gebruik te maken van ORS (oral rehydration solution) en diarreeremmers. 

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op één van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken