Papoea Nieuw-Guinea 

Papoea-Nieuw-Guinea, officieel de Onafhankelijke Staat Papoea-Nieuw-Guinea, is een land in Oceanië en één van de meest avontuurlijke bestemmingen waar je heen kunt gaan ben geweest. Papoea Nieuw-Guinea is onwijs rauw, eigen en authentiek. In Papoea Nieuw Guinea zijn andere ziektes te vinden dan in Nederland. Daarom is het belangrijk dat u zich inleest over de mogelijke risico’s voordat u aan uw reis begint. Op deze pagina vindt u alle informatie die u nodig heeft omtrent vaccinaties voor Papoea Nieuw Guinea, zodat u onbezorgd van uw reis kunt gaan genieten. 

Verplichte vaccinaties

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Papoea Nieuw Guinea. Een gele koorts vaccinatie is in Papoea Nieuw Guinea alleen verplicht als u komt uit een land met een hoog risico op gele koorts. De bescherming treedt 10 dagen na vaccinatie in werking.

Aanbevolen vaccinaties

De inentingen voor Papoea Nieuw Guinea zijn de vaccinaties die worden aangeraden voor iedere reiziger buiten West-Europa. Bespreek uw reisplannen nauwkeurig met uw arts om ervoor te zorgen dat u zo goed mogelijk beschermd op reis gaat. 

DTP

DTP is een afkorting voor difterie, tetanus en polio. In Nederland zijn deze ziektes vrijwel niet meer te vinden, maar in het buitenland nog wel. Een DTP- vaccinatie wordt daarom aanbevolen voor reizen naar Papoea Nieuw Guinea. Indien u alle kindervaccinaties volgens het Rijksvaccinatieprogramma hebt gekregen en geboren bent na 1950, dan is één prik voldoende. Indien dit niet het geval is luidt het advies om drie vaccinaties te halen. Dit biedt bescherming voor een periode van 10 jaar.

Hepatitis A-vaccinatie

Ook de hepatitis A-vaccinatie wordt aanbevolen. Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus.  Het virus verspreidt zich via ontlasting, besmet voedsel en drinkwater. Wanneer u tijdens uw reis in gebieden komt waar de hygiëne niet optimaal is loopt u risico op een besmetting met hepatitis A. De hepatitis A- vaccinatie kan u beschermen tegen deze ziekte. De vaccinatie bestaat uit twee injecties. De eerste vaccinatie geeft u 1 jaar bescherming. De tweede beschermt u tegen hepatitis A voor 30 jaar. De tweede vaccinatie kan pas 6 maanden na de eerste vaccinatie gegeven worden.

BMR-vaccinatie

Een vaccinatie tegen mazelen alleen bestaat niet. Met de BMR-vaccinatie wordt u beschermd tegen drie ernstige ziektes: bof, mazelen en rodehond. 

De bof wordt verspreid door het bofvirus. Deze ziekte is zeer besmettelijk en leidt tot ontsteking van de speekselklier bij het oor. Als een besmet persoon niest, hoest of praat, dan komen er kleine druppeltjes in de lucht waardoor het virus overgedragen kan worden. Ook rodehond wordt overgedragen door middel van besmette druppeltjes in de lucht die patiënten uitademen, niezen of hoesten. De ziekte begint met lichte verschijningen zoals koorts, vermoeidheid, verkoudheid en een oogontsteking. Daarna volgt een rode uitslag. Mazelen wordt ook door besmette deeltjes overgedragen en kan naast koorts, jeuk en blaasjes ook tot ernstige complicaties leiden. 

In Nederland wordt de BMR-vaccinatie vanaf 1987 in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) gegeven op de leeftijd van 14 maanden en 9 jaar. De bescherming is levenslang. Wanneer u geen vaccinatie heeft gehad en ook de ziektes niet heeft doorgemaakt kan vaccinatie voor uw reis verstandig zijn.

Persoonsgebonden vaccinaties en adviezen

In sommige situaties kunnen meer vaccinaties aanbevolen worden, bijvoorbeeld wanneer u langer dan drie maanden van plan bent om te blijven in het land. In het onderstaande overzicht vindt u voor welke vaccinaties dit geldt. Aanvullend zijn er een aantal tips en adviezen die voor alle reizigers van toepassing zijn.

Malaria

In Papoea Nieuw Guinea, in gebieden < 2000 m bestaat er een kans op malaria. Deze ziekte veroorzaakt hoge koorts en wordt overgebracht door de Anopheles mug. Het advies is om in elk geval beschermende kleding te dragen in sommige gevallen om gebruik te maken van tabletten ter preventie van malaria. Voor meer informatie en de juiste tabletten kunt u uw arts raadplegen.

Buiktyfus

Buiktyfus wordt veroorzaakt door de salmonellabacterie. De ziekte kan voorkomen in besmet voedsel en water. Raadpleeg uw arts voor aanvullende informatie.

Hepatitis B

Bij een besmetting met hepatitis B wordt de lever geïnfecteerd door een virus. Een vaccinatie hiertegen voor uw reis naar Papoea Nieuw Guinea is niet voor iedereen noodzakelijk.

Tuberculose

Deze infectieziekte kan overgedragen worden door te hoesten. In Nederland is deze ziekte vrijwel niet meer te vinden, maar in Papoea Nieuw Guinea nog wel. Bespreek samen met uw arts of vaccinatie en/of controle op besmetting voor u van toepassing is.

Japanse encefalitis

Bij Japanse encefalitis worden uw hersenen aangetast door een virus. Het virus wordt overgebracht door muggen, waardoor het belangrijk is dat u beschermende kleding draagt en onbedekte lichaamsdelen insmeert met een muggenwerend middel.

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op één van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken