Paraguay

Paraguay, officieel de Republiek Paraguay, is een land in centraal Zuid-Amerika. Het grenst in het noorden aan Bolivia, in het oosten aan Brazilië en in het zuiden en westen aan Argentinië. Het land is vernoemd naar de Paraguay-rivier, waarvan de naam op verschillende manieren wordt verklaard. Voordat u aan uw reis begint is het verstandig om in kaart te brengen welke inentingen nodig zijn om veilig op reis te gaan. In Paraguay heersen namelijk andere ziektes dan in Nederland. Op deze pagina vindt u alle benodigde informatie omtrent voor vaccinaties Paraguay. De noodzaak tot sommige vaccinaties kan afhankelijk zijn van meerdere factoren, zoals de verblijfsduur en uw gezondheidssituatie. Raadpleeg uw arts indien u niet zeker bent over de noodzaak tot bepaalde inentingen voor Paraguay.

Verplichte inentingen Paraguay

De volgende inentingen zijn verplicht voor een reis naar Paraguay:

Gele koorts 

Voor een bezoek aan Paraguay is een gele koorts vaccinatie niet verplicht. Wel wordt een vaccinatie aanbevolen omdat in Paraguay gele koorts heerst. En aan de grens wordt een geldig bewijs van gele koorts vaccinatie gevraagd als u reist vanuit een gele koorts land. De vaccinatie tegen gele koorts is pas na 10 dagen beschermend. Zorg dat u de vaccinatie dus op tijd laat zetten.

Aanbevolen inentingen

De inentingen voor Paraguay zijn de vaccinaties die worden aangeraden voor iedere reiziger buiten West-Europa. Bespreek uw reisplannen nauwkeurig met uw arts om ervoor te zorgen dat u zo goed mogelijk beschermd op reis gaat. 

DTP-vaccinatie

Voor het reizen wordt aangeraden om de DTP-vaccinatie te halen. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. In Nederland komen deze ziektes gelukkig nauwelijks voor. De DTP-vaccinatie valt sinds 1950 binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Iedere inwoner van Nederland krijgt deze vaccinaties aangeboden in de eerste levensjaren. De laatste vaccinatie DTP wordt op 9-jarige leeftijd gegeven en beschermt 10 jaar Wanneer u een herhaalvaccinatie krijgt bent u weer 10 jaar beschermd.

Hepatitis A-vaccinatie

Ook de hepatitis A-vaccinatie wordt aanbevolen. Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus.  Het virus verspreidt zich via ontlasting, besmet voedsel en drinkwater. Wanneer u tijdens uw reis in gebieden komt waar de hygiëne niet optimaal is loopt u risico op een besmetting met hepatitis A. De hepatitis A- vaccinatie kan u beschermen tegen deze ziekte. De vaccinatie bestaat uit twee injecties. De eerste vaccinatie geeft u 1 jaar bescherming. De tweede beschermt u tegen hepatitis A voor 30 jaar. De tweede vaccinatie kan pas 6 maanden na de eerste vaccinatie gegeven worden.

Aanvullend advies en persoonsgebonden Paraguay vaccinaties

De vaccinaties voor de ziektes in dit overzicht zijn persoonsgebonden. Twijfelt u of vaccinatie nodig is; kies voor zekerheid en laat u bij twijfel altijd adviseren door uw arts.

Rabiës

Rabiës ook wel hondsdolheid genoemd komt voor bij zoogdieren en is overdraagbaar door een beet of lik van een besmet dier. Het best kunt u contact met dieren (zwerfhonden) vermijden. Mocht u al op voorhand denken dat contacten met dieren onvermijdelijk zullen zijn, overweeg dat een vaccinatie tegen rabiës. Leg deze vraag voor tijdens uw gesprek met arts of adviseur. Bescherming tegen rabiës is, ook na vaccinatie, nooit 100 %. Bespreek ook de maatregelen die u moet nemen als u toch onaangenaam contact hebt gehad met een besmet dier.        

Andere door muggen overdraagbare ziektes 

In bepaalde gebieden van Paraguay kunnen muggen voorkomen die overdraagbare ziektes met zich meebrengen. Hierbij kunt u denken aan zika, chikungunya en/of dengue. Voor deze door muggen overdraagbare ziektes is geen vaccinatie beschikbaar. Om uzelf te beschermen tegen muggen is het aan te raden om anti-muggenproducten zoals een klamboe en anti-muggenspray met DEET aan te schaffen.

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op één van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken