Puerto Rico

Puerto Rico, formeel een onopgenomen territorium van de Verenigde Staten, is gelegen in het oostelijk deel van de Caribische Zee. Het maakt deel uit van de Grote Antillen, en ligt oostelijk van de Dominicaanse Republiek, en ten westen van de Maagdeneilanden. Het heeft te bieden; regenwouden, stranden, droge bossen, mangroves… Je kan je vakantie met genoeg toffe to do’s vullen. De combinatie van Amerikaanse en Zuid-Amerikaanse invloeden maken het Caribische eiland, en vooral de hoofdstad San Juan, tot een feestelijk geheel. Daarnaast is het Puerto Rico zo klein dat je het goed kunt bereizen in 2 weken. Sommige Puerto Rico vaccinaties zijn persoonsgebonden en afhankelijk van onder andere uw gezondheidssituatie en de duur van uw verblijf. Indien u twijfelt of een bepaalde inenting voor Puerto Rico voor u noodzakelijk is dan is het raadzaam om uw arts te raadplegen voor een passend advies.

Alle aanbevolen inentingen Puerto Rico op een rij

Onderstaande inentingen zijn de vaccinaties die worden aangeraden voor iedere reiziger buiten West-Europa. Bespreek uw reisplannen nauwkeurig met uw arts om ervoor te zorgen dat u zo goed mogelijk beschermd op reis gaat. 

DTP-vaccinatie

Voor vrijwel alle reizen wordt aangeraden om de DTP-vaccinatie te halen. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. In Nederland komen deze ziektes gelukkig nauwelijks voor. De DTP-vaccinatie valt sinds 1950 binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Iedere inwoner van Nederland krijgt deze vaccinaties aangeboden in de eerste levensjaren. De laatste vaccinatie DTP wordt op 9-jarige leeftijd gegeven en beschermt 10 jaar. Wanneer u een herhaalvaccinatie krijgt bent u weer 10 jaar beschermd.

Hepatitis A-vaccinatie

Ook de hepatitis A-vaccinatie wordt aanbevolen. Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus.  Het virus verspreidt zich via ontlasting, besmet voedsel en drinkwater. Wanneer u tijdens uw reis in gebieden komt waar de hygiëne niet optimaal is loopt u risico op een besmetting met hepatitis A. De hepatitis A- vaccinatie kan u beschermen tegen deze ziekte. De vaccinatie bestaat uit twee injecties. De eerste vaccinatie geeft u 1 jaar bescherming. De tweede beschermt u tegen hepatitis A voor 30 jaar. De tweede vaccinatie kan pas 6 maanden na de eerste vaccinatie gegeven worden.

Persoonsgebonden Puerto Rico vaccinaties en adviezen

De inentingen voor Puerto Rico uit het onderstaande overzicht zijn persoonsgebonden en afhankelijk van verschillende factoren, zoals uw gezondheidssituatie en de verblijfsduur. Raadpleeg altijd een arts indien u twijfelt of u een vaccinatie moet halen.

Rabiës

Rabiës is een infectieziekte die voorkomt bij zoogdieren en wilde honden. Indien uw reis naar het land korter is dan drie maanden wordt deze vaccinatie voor Puerto Rico in de meeste gevallen niet geadviseerd. Ter preventie van besmetting moet direct contact met zoogdieren en wilde honden zoveel mogelijk vermeden worden. Wanneer u zich wel wilt laten inenten rabiës krijgt u twee prikken, met een tussenpoos van een week.

Andere door muggen overdraagbare ziektes 

In bepaalde gebieden van Puerto Rico kunnen muggen voorkomen die overdraagbare ziektes met zich meebrengen. Hierbij kunt u denken aan zika, chikungunya en/of dengue. Voor deze door muggen overdraagbare ziektes is geen vaccinatie beschikbaar. Om uzelf te beschermen tegen muggen is het aan te raden om anti-muggenproducten zoals een klamboe en anti-muggenspray met DEET aan te schaffen.

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op één van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken