Suriname 

Suriname is een mooi en populair vakantieland voor veel Nederlanders. Het zonovergoten Zuid-Amerikaanse land was tot 1954 een kolonie van Nederland, tot 1975 behoorde het tot het Koninkrijk en sinds 1975 is het land onafhankelijk, maar de banden met Nederland zijn nog duidelijk zichtbaar. Niet zo vreemd dus dat Suriname een graag bezocht land is. Toch is het belangrijk om vooraf goed te weten welke verplichte inentingen Suriname vraagt. Op deze pagina lees je alle informatie wat verplichte en aanbevolen vaccinaties Suriname betreft. 

Verplichte inentingen Suriname

In Suriname is alleen gele koorts een verplichte inenting als u in de zeven dagen daarvoor in een land bent geweest waar gele koorts voorkomt. Een gele koorts land is een land waar in delen gele koorts heerst. Is Suriname een tussenstop op een reis door Zuid-Amerika? Dan is een inenting tegen gele koorts dus eigenlijk verplicht. Dit geldt voor volwassenen en kinderen. 

Aanbevolen inentingen 

Naast de verplichte inentingen zijn er nog een aantal inentingen die sterk worden aanbevolen en/of persoonsgebonden adviezen. Het is altijd raadzaam om ruim voor uw reis in overleg te gaan met uw arts of de GGD. Zij weten precies wat voor u het beste is in uw specifieke situatie. Onderstaande inentingen zijn de vaccinaties die worden aangeraden voor iedere reiziger buiten West-Europa. Bespreek uw reisplannen nauwkeurig met uw arts om ervoor te zorgen dat u zo goed mogelijk beschermd op reis gaat. 

DTP-vaccinatie

Voor vrijwel alle reizen wordt aangeraden om de DTP-vaccinatie te halen. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. In Nederland komen deze ziektes gelukkig nauwelijks voor. De DTP-vaccinatie valt sinds 1950 binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Iedere inwoner van Nederland krijgt deze vaccinaties aangeboden in de eerste levensjaren. De laatste vaccinatie DTP wordt op 9-jarige leeftijd gegeven en beschermt 10 jaar. Wanneer u een herhaalvaccinatie krijgt bent u weer 10 jaar beschermd.

Hepatitis A-vaccinatie

Ook de hepatitis A-vaccinatie wordt aanbevolen. Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus.  Het virus verspreidt zich via ontlasting, besmet voedsel en drinkwater. Wanneer u tijdens uw reis in gebieden komt waar de hygiëne niet optimaal is loopt u risico op een besmetting met hepatitis A. De hepatitis A- vaccinatie kan u beschermen tegen deze ziekte. De vaccinatie bestaat uit twee injecties. De eerste vaccinatie geeft u 1 jaar bescherming. De tweede beschermt u tegen hepatitis A voor 30 jaar. De tweede vaccinatie kan pas 6 maanden na de eerste vaccinatie gegeven worden.

Hepatitis B-vaccinatie

Wanneer u voor langere tijd naar Suriname gaat is het verstandig een hepatitis B-vaccinatie te overwegen. Hepatitis B wordt veroorzaakt door een virus en leidt tot een infectie van de lever. Dit virus is besmettelijk en komt voor in sperma en bloed. Uw arts kan inenting tegen Hepatitis B aanbevelen. Deze inenting bestaat uit drie injecties en beschermt u vervolgens voor de rest van het leven. Het is sterk aan te raden om minimaal zeven maanden voor uw vertrek naar Suriname met de inenting te starten. 

Andere gezondheidsrisico’s Suriname

Naast de ziektes waartegen u zich kunt vaccineren zijn er nog enkele andere gezondheidsrisico’s die gelden wanneer u naar Suriname reist. De belangrijkste risico’s zijn reizigersdiarree, schistosomiasis en filariasis. Deze ziektes zijn niet behandelbaar met vaccinaties, maar kunt u wel bestrijden door de juiste medicijnen en reisartikelen mee te gaan. Lees u daarvoor goed in. 

Malaria

In delen van Suriname komt malaria voor. Soms zijn muggenwerende middelen voldoende, soms is het noodzakelijk malariatabletten te slikken. Laat u goed voorlichten over malaria. Denk bijvoorbeeld aan het meenemen van een klamboe. 

vaccinatie afspraak

Deskundig advies

Landelijke dekking

Korte wachttijden

Gaat u op reis en wilt u zich laten vaccineren?

Maak dan hier direct een afspraak op een van onze vaccinatie locaties in het land.

Afspraak maken